630 педагози от областта се обучават по нов проект на МОН

Публикувано на пн, 3 Дек. 2018
274 четения

630 педагогически специалисти от област Велико Търново ще бъдат обхванати до края на декември в краткосрочни обучения, организирани по нов проект на просветното министерство. Според избраните от тях теми учителите са разпределени в 28 групи, като очакваме потвърждение за сформирането на още четири, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. Най-голям е броят на групите във В. Търново – 10, следвани от Свищов с 8 и Горна Оряховица с 6. Някои от обученията вече са приключили, а други тепърва предстоят, уточни шефката на РУО.
Проектът “Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти” на МОН стартира през октомври и ще продължи 36 месеца, обясни г-жа Личева. С финансиране по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” по него ще се проведат различни квалификационни форми за педагогическите специалисти. Крайната цел на проекта е по-добри постижения на децата и учениците в детските градини и училищата.
В програмата са заложени два вида обучения. Първите са краткосрочни, а след успешното им преминаване ще се присъждат един, два или три квалификационни кредита. Вторият вид обучения са във формата на дългосрочни курсове. В зависимост от конкретната специалност, тема и област от педагогическите науки, те ще завършват с придобиване на квалификационна степен. Обученията ще протичат както присъствено, така и дистанционно.
В рамките на дейностите по проекта се разработва информационна система за осъществяване на обученията, която вече е почти готова, посочи началничката. Педагозите от областта вече са се регистрирали в нея и чрез училището, в което работят, са избрали темите за обученията, в които искат да участват. Според изискванията, с цел по-качествено обучение, в една група може да има между 15 и 25 души. Сега се провеждат краткосрочните семинари за добиване на един квалификационен кредит.
РУО се занимава с организация на обученията на местно ниво, поясни Розалия Личева. В началото институцията е изпратила покани до различни обучителни организации, които имат одобрени програми за квалификация, включени в регистъра на МОН. От РУО вече са сключили договори с 36 обучителни организации, сред които има и 8 университета. Всички предложени от тях теми са включени в електронната система, за да могат учителите да избират в каква квалификационна форма да се включат. Сред основните теми на курсовете са “Иновативни педагогически технологии в училищното образование”, “Педагогически модели за превенция на отпадането от училище”, “Диагностика и превенция на агресията в училище/детската градина”, “Формиране и развиване на социални и емоционални умения”, “Организация на свободното време на учениците в образователната среда”, “Ефективни модели за взаимодействие между училището и семейството” и др., допълни шефката на РУО.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново