Изплатиха забавени заплати за над 11 хил. лв. в региона

Публикувано на чт, 22 Ное. 2018
187 четения

Забавени заплати в размер на 11 871 лв. са изплатени през октомври на работници в региона след намесата на Дирекция “Инспекция по труда” във В. Търново. Това съобщи директорът инж. Невена Стефанова във връзка с последващите проверки за изпълнение на дадени предписания към некоректните работодатели. Тя подчерта, че през последните месеци работодателите са станали по-дисциплинирани, което е свързано с проверките на инспекторите.

През октомври служители на трудовата инспекция са извършили 126 проверки по спазване на трудовото законодателство, като са констатирали 332 нарушения, свързани със здравословните и безопасни условия на труд, трудовите правоотношения и др.

22 са постъпилите сигнала от граждани и институции за извършени нарушения от страна на работодатели, от които 13 са свързани със заплащането на служителите. Останалите са за нарушения на работното време и почивките, сключването и прекратяването на трудовите правоотношения. Установени са забавени заплати в размер на 3048 лв., както и неизплатени възнаграждения за работа през официални празници и за положен извънреден или нощен труд. Констатирани са и два случая на хора, наети без сключен трудов договор, каза още инж. Стефанова.

През октомври са направени 48 последващи проверки, при които са проследени дадените 247 предписания, направени при предишни инспекции, като всички са били изпълнени. Съставени са също 10 акта за административни нарушения.

Весела БАЙЧЕВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново