Великотърновка с Оскар за психоанализа в САЩ

Публикувано на ср, 14 Ное. 2018
3779 четения

Великотърновката Детелина Стойкова, която от години живее зад Океана, спечели престижно отличие от Националната асоциация за напредък в психоанализата в САЩ. Призът й беше връчен по време на годишната конференция в Ню Йорк.  Всяка година авторитетната организация дава награди в различни категории – за книга, за филм, медия, изкуство и статия. Те се определят като Оскарите на психоанализата и се присъждат за принос към теорията и практиката на психоанализата в САЩ.

Стойкова получава наградата в раздела за статии. Тя е отличена за монографията си “Едип – мит, реалност и разпределяне на вината”. “Едиповият комплекс е основен постулат в психоанализата. Обясниха ми, че получавам наградата заради иновативното проучване на мита за Едип цар, Едиповата драма и погледа върху тази драма като наследствена и универсална, общочовешка. Текстът ми е направил впечатление с детайлния анализ на трагедията, което пък е резултат от качественото филологическо образование, което получих във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Пренесох това в психоаналитичен план и се получиха неща, които до сега не бяха оценявани професионално. Използването на тези концепции би допринесло за по-точни клинични терапевтични резултати”, обясни за “Янтра ДНЕС” Детелина Стойкова. Българката обяснява още, че със своя труд предизвиква Фройд, който според нея проявил късогледство. В статията си тя надгражда и разширява постулатите на великия австриец.

Детелина е дъщеря на покойния доц. д-р Илия Стойков, създател на специалността “Психология” във ВТУ. Тя е завършила “Българска филология” в търновската алма матер, но когато емигрира в САЩ, учи и психоанализа. Започнах проучването си за Едип като студент и го завърших скоро, защото темата ставаше все по-дълбока, пояснява Стойкова.

Весела КЪНЧЕВА

сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново