С 20 % скачат тарифите на такситата във В. Търново

Публикувано на вт, 6 Ное. 2018
2169 четения

С не по-малко от 20 % ще поскъпне тарифата на таксиметровите автомобили във Велико Търново, а новите цени ще станат факт до края на годината. Това  прогнозира Димитър Христов от Сдружението на таксиметровите шофьори “Боляри” в старата столица.

“Тарифите, на които в момента работим, са ниски и няма как да покриваме всички разходи и данъците, които трябва да плащаме. Освен това ние сме най-зависими от цените на горивата, които поскъпнаха значително през последните месеци и това няма как да не се отрази на крайния потребител”, заяви Христов. Той допълни, че тепърва ще се изчислят новите цени, съобразно ръста на минималната работна заплата догодина, по-скъпите горива и др.

В момента жълтите коли возят на 71 ст. през деня и 82 ст. през нощта, а цените са сред най-ниските спрямо останалите областни центрове. Първоначалната такса е в размер на 99 ст., а престоят за минута струва 25 ст. За нови цени на таксиметровите услуги в града се заговори още в началото на годината, тъй като не са променяни през последните 5 години, а от бранша са категорични, че е крайно време да бъдат актуализирани. Допълнителна тежест за таксиметровите шофьори е и въведеният м.г. данък, който е в размер на 500 лв. Освен него шофьорите плащат допълнително за стоянка и стикери, с което сумата набъбва до над 600 лв. Заетите в бранша коментират, че този налог във В. Търново е един от най-високите, единствено в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас е по-висок. Повечето шофьори са категорични, че данъкът е крайно несправедлив, защото по никакъв начин не е обвързан с оборота на таксито и често колите не работят през цялата година, но въпреки това плащат пълния размер на налога.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново