В събота на Ксилифор канят търновци да похапнат здравословни храни

Публикувано на чт, 18 окт. 2018
3048 четения

Изложение на здравословни храни, богати на калций, организира РЗИ в събота в парка “Ксилифор”. При езерото ще бъде подредена богата трапеза със сирене, кашкавал, извара, тахан и др., които са хранителна профилактика срещу остеопорозата. Организаторите предлагат и един изключително полезен за костите  продукт, който запазват в тайна. Нека търновци се разходят пеша до Ксилифор, където ще има и викторина за профилактика на остеопорозата, тъй като 20 октомври е Световният ден за борба с това опасно заболяване, обяви д-р Светлана Моминска от здравната инспекция. Същия ден ще се проведе и третият етап от кампанията “Движи се и победи”, който ще се отбележи с поход от Присово до Ксилифор.

Наричат остеопорозата “тихия убиец”, защото болестта действа без симптоми и ако не се открие навреме, води до счупвания на костите, някои от които трудно се лекуват. За съжаление българите не се хранят здравословно, не се движат достатъчно, пушат и пият повече. Затова профилактичните мерки, които човек може да предприеме, са богатата на калций храна, повече движения, почивка на слънце и приемане на витамин Д, а най-новата теория за предпазване от остеопороза включва и употребата на витамин К.

Според д-р Моминска профилактиката на заболяването започва още от детска възраст. Но има и друга превенция, когато вече болестта се е появила. Тя цели забавяне на процеса на разреждане на костната плътност и предотвратяване на фрактурите. Каква да бъде превенцията определя лекар.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново