Със 750 000 евро превръщат галерията „Борис Денев“ в модерен център за изкуства

Публикувано на вт, 18 сеп. 2018
369 четения

Община Велико Търново осигури европейско финансиране за емблематичната сграда

Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново ще бъде превърната в модерен център за изкуства. Емблематичната сграда, намираща се в местността „Боруна“, ще бъде включена в нови туристически маршрути, обединяващи забележителности в България и Румъния. За целта Община Велико Търново спечели проект, чрез който ще бъде осигурено европейско финансиране от програма „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България“ 2014-2020.

Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ бе подписан в края на миналата седмица от кмета на Старата столица Даниел Панов в Секретариата на трансграничната програма, базиран в румънския град Кълъраш.

Проектът „Изкуство и култура – общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма“ ще бъде реализиран в партньорство с Община Калафат, област Долж, Румъния и с Фондация  „Лице за изкуство и култура“- Плевен. Общата му продължителност е 36 месеца от подписването на договора за финансиране. Общата стойност на инвестиционното намерение е 1 487 271 евро за всички партньори, като  бюджетът на Община Велико Търново възлиза на 749 957 евро и ще послужи за реализиране на всички заложени дейности.

В Художествената галерия „Борис Денев“ ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност. Модернизиран ще бъде и Дворецът-музей „Маринку“ в Калафат. Превръщането на двете културни средища в съвременни центрове за изкуство ще насърчи туристическия интерес към тях.

За целта ще бъдат организирани и популяризирани съвместни инициативи – изложби, арт-прояви и събития, които ще бъдат обединени в специален календар. Ще бъде създаден също нов туристически продукт с тематични маршрути за посетителите от двете страни на р. Дунав и в Централна България, включително пет общи туристически услуги. Ще бъде разработен и нов каталог на нематериалното културно наследство.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново