Магията на стъклото и шевицата събраха в изложба Мила Милчева и Снежана Данева

Публикувано на ср, 23 май 2018
710 четения

Магията на стъклото и българската шевица са събрани в изложбата на Снежана Данева, финансист и зам.-кмет на Община Велико Търново, и Мила Милчева, филолог и бивш главен редактор на в. „Янтра ДНЕС“. Експозицията бе открита снощи в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ и събра десетки гости. Прекрасните цветя за интересния тандем, бялото вино и изисканият кетъринг превърнаха арт събитието в среща между приятели и ценители на красивото.

Идеята да се съберат в едно бродирани бижута и аксесоари с рисувано  стъкло е възникнала съвсем спонтанно, разказа Мила. Двете дами се познават отдавна, знаят за хобито си, което на пръв поглед да е доста различно, но ги обединява красотата. Снежана започва да рисува мотивите от шевиците на Мила, тя пък претворява с конец нейните рисунки. Така двете решават да направят изложба и да покажат самобитното си занимание на другите. Наричат я „Стъкло и конец“. Тандемът е аранжирал своите „рожби“ тематично, дори интимно, по женски, а между бижутата и рисуваното стъкло има общи фигури, детайли, форми и цветове.  Всеки експонат излъчва позитивна енергия и дух, красота, всичко е направено с много любов и вдъхновение, твърдият авторките. Търсено е още намигването, че Снежана и Мила не се взимат на сериозно и не претендират да са истински художници. “Слънчевата невеста“ например с българската шевица дори е със скъсани дънки. Защо пък не, показа авторката.

Хобито на Снежана е отдавна. Стъклописът е нейният релакс, харесва да се занимава с него и много є допада, признава тя. Започнала със стари бутилки, но днес вече работи и с други форми като прилага няколко техники. Интернет е нейният учител, но влага и собствен поглед в рисуването, което всъщност доста є се отдава, макар по професия да е икономист. Любимите є сюжети са цветята и това е подчертано почти във всеки експонат. Друг оригинален детайл са шипките, затова присъства серията „Приказки под шипковия храст“.

Животът на Мила вече са бродираните бижута, а сега и аксесоарите с дантели, шарен плат, шевици. Интересни са чантите от дънки, калъфи за книги и др. Оригинална е серията от шапки, които носят веселите имена „Дръж ми шапката“, „Свалям ти шапка“, „Падна ми шапката“. Това, че Мила има дългогодишен опит в шиенето на гоблени личи най-вече при шапките, където нито един мотив не се повтаря. Тя признава, че именно шапките са най-голямата є занимавка, но и най-голямата играчка. А за красивите макове, “грейнали” върху бижута,  разказва, че е вложила технология от 19 в. на австрийската императрица  Мария- Тереза, която много обичала да бродира. Все пак българската шевица е уникална. Тя носи тайна символика, предавана от векове и още неразгадана. И въпреки че бродирам от много години, сега разбирам, че едва прохождам  в елбетицата и канатицата и има още какво да науча,  признава Мила.

В залата на експозицията имаше и благотворителен щанд. Семейството на  Снежана беше направило курабийки с ювелирна изработка, които се продаваха по 5 лв. Събраните 350 лв. ще бъдат използвани за възстановяване на Багриловия надпис, изсечен в скала в района на жп гарата. Авторът е Димитър Багрилов, който през 1918 г. е написал: „Българино, помни, че ти в царуването на НВ Фердинанд Първи, Цар на Българите, се бори юнашки и освободи Македония на 29 септември 1915 г. и Добруджа на 4 януари 1917 г.“ Над тези думи са изобразени гербът на България и царската корона.

Идеята за възстановяване на забравения надпис е на група интелектуалци,  тъй като с годините той е почти заличен. Смятам, че каузата е много добра, освен това показва, че нашият народ е бил обединен в обща идея. Много искам и сега да е така. Защото, когато сме единни, можем да направим добри неща, каза Снежана.

Изложбата ще бъде отворена до 9 юни 2018 г.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново