Смърт на пътя завърши с условна присъда

Публикувано на сб, 11 Ное. 2017
862 четения

При катастрофата имаше и четирима тежко ранени

3 години лишаване от свобода, отложени с изпитателен срок от 5 г., постанови Окръжен съд – В. Търново, на 24-годишния шофьор Радослав Симеонов от Първомайци, който преди 14 месеца блъсна такси край Арбанаси. В жестоката катастрофа загина таксиметровият водач Стефан Стефанов, а всички клиенти в таксито – младо четиричленно семейство, получиха средни телесни повреди.
Пред първата инстанция подсъдимият се възползва от законовата възможност за съкратен процес. Той прие за верни фактите в обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. Като частни обвинители бяха конституирани пострадалите при катастрофата, и синът, и майката на загиналия 38-годишен таксиметров шофьор.
Припомняме, че нелепата трагедия се случи на 29 август м.г. на пътя В. Търново – Г. Оряховица на разклона за село Арбанаси. На мокра пътна настилка челно се сблъскват товарен бус и таксиметров автомобил с 4 пътници. Тогава от полицията оповестиха, че водачът на буса не съобразил скоростта си на движение, загубил контрол, навлязъл в насрещното и последвал челният сблъсък. Таксито бе смачкано до неузнаваемост. Всички пътници в колата пострадаха, като най-тежко бе състоянието на шофьора, който почина в болницата след два дена, въпреки усилията на медиците. Жената, на 31 г., 35-годишният мъж и двете им деца на 4 и 10 г., били откарани във великотърновската и горнооряховската болници с различни наранявания. Огнеборци извадили ранените от смачканата до неузнаваемост кола. С временна опасност за живота бе 4-годишното момченце, което пострадало с фрактура на черепа. По-късно двама от пострадалите бяха транспортирани в плевенска болница.
Според обвинителния акт, Симеонов нарушил правилата за движение по пътищата и при избраната скорост 77,36 км/ч. не съобразил атмосферните условия, за да е в състояние да спре при препятствие. При двупосочно движение навлязъл в насрещната лента и предизвикал катастрофа с таксито.
Защитникът на Симеонов поиска разпит на трима свидетели. Сред тях бе и кметът на село Първомайци Ясен Янков, който обясни пред съда, че познавал младежа като деен участник в различни инициативи и културни събития.
Държавното обвинение поиска наказание около минималния размер в закона, който е 3 г. Страните бяха единодушни относно условното осъждане на подсъдимия, а при протичане на процеса при съкратена процедура наказанието се редуцира с 1/3. Адвокатът на младия мъж отправи апел към съда за справедливо, а не безмилостно наказание, а самият Симеонов се разкая за стореното и помоли за условна присъда.
Съдът се произнесе с присъда в размер на 4, 6 г. лишаване от свобода, редуцирани на 3 г. и отложени с изпитателен срок от 5 г. Симеонов ще е лишен от право да шофира за срок от 6 г. Присъдата подлежи на обжалване.
Мария НЕДЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново