Павликени се побратимява с полския град Ломжа

Публикувано на ср, 27 сеп. 2017
190 четения

Споразумение за партньорство и сътрудничество подписаха кметовете на градовете Павликени и Ломжа в рамките на Българо-полския бизнес форум, който се проведе в София Тех парк. Церемонията беше част от престижното събитие, на което инвеститори от Полша и България обмениха опит и оферти за съвместни проекти. Кметът на Ломжа Мариуш Чржановски също беше част от официалната полска делегация, водена от премиера на страната Беата Шидло.
Споразумението предвижда обмяна на опит между двете общински администрации, насърчаване на взаимните контакти в областта на търговията, селското стопанство, индустрията, транспорта, строителството, институциите, образованието, туризма, спорта, културата, обмяната на художествени състави, спортни отбори и бизнес делегации. “Гледаме с големи надежди на новото партньорство за побратимяване, което може да донесе още нови възможности за културен обмен, инвестиции, обмяна на опит и експертиза, но по-важното е сближаването на българския и полския народ”, каза по време на церемонията кметът инж. Емануил Манолов. Той уточни, че споразумението влиза в сила, когато бъде гласувано от Общинския съвет в Павликени.
Ломжа е град в Североизточна Полша, Подляско войводство, и е Административен център на Ломжански окръг и на Ломжанска община, без да е част от тях. Градът е разположен на река Нарев, а населението на града е около 63 000 души.
Ломжа е основан през X век, а през 2018 г. ще отбележи 600 години от обявяването му за град.
В. АЛЕКСИЕВАр сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново