Търновският театър за първи път представя мюзикъла “Криворазбраната цивилизация”

Публикувано на ср, 13 сеп. 2017
374 четения

Мюзикълът “Криворазбраната цивилизация” по музика на Дечо Таралежков и текст на Добри Войников е новото премиерно заглавие на Музикално-драматичен театър “К. Кисимов”. След обичания телевизионен вариант на режисьора Хачо Бояджиев от 70-те години на миналия век, търновският театър за първи път у нас поставя това заглавие в музикален вариант. Над сценария и режисурата работи Борис Дюлгеров, художник е Лидия Къркеланова, диригент-постановчик – Игор Богданов, а диригент – Васил Вълчев. Хореографията е дело на Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова. Премиерата на спектакъла ще бъде на 14 септември от 19 часа в голяма зала на МДТ.
“Музиката на Дечо Таралежков е писана специално за телевизионния мюзикъл през 70-те години и от тогава, вече близо 50 години, никой не е посягал към нея. Затова имахме голямо затруднение с намиране на нотния материал”, сподели директорът на театъра Васил Вълчев. Той изказа специална благодарност на съпругата на композитора Камелия Попова, която издирила и предоставила нотния материал на спектакъла на МДТ.
Либретото на постановката е по оригиналния текст на Добри Войников, в което умело е вплетена музиката на Дечо Таралежков. По думите на Вълчев музиката е уникално съчетание между фолклор и модерни европейски ритми, като всеки от героите е колоритно охарактеризиран със своя музикална тема.
Борис Дюлгеров похвали оригиналното хрумване на МДТ да спре своето внимание върху творбата на Добри Войников в създаването на мюзикъл. “Творбата на Добри Войников е значим художествен факт, който осмива с художествен вкус и родолюбиво чувство зрънцата на криворазбраната цивилизация. С това заглавие се стремим дебело да подчертаем темата за висотата на българския народностен дух. Ние не бива да подценяваме висотата на нашата култура, на българската цивилизация”, посочи режисьорът.
Той сподели, че е щастлив за пореден път да работи с талантливите творци от търновския театър. “Това са млади хора, надарени с музикална култура и силни актьорски качества. Те създадоха около себе си атмосфера на много любов и професионално старание. Убеден съм, че този дух и вдъхновение ще се почувства в залата”, каза още Борис Дюлгеров.
“Мюзикълът “Криворазбраната цивилизация” е съвместна продукция на музикалния и драматичния отдел, а в него участват оркестърът, хорът и балетът на МДТ. Ролята на Хаджи Коста ще изпълнява Виктор Терзийски, а като Злата на сцената ще излязат Миряна Калушкова и Валерия Пейчева. В образа на Анка се превъплъщава Полина Петкова, а Милен Иванов е Маргариди.
Златина ДИМИТРОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново