Обработват зелените площи срещу кърлежи

Публикувано на вт, 18 Апр. 2017
173 четения

Във Велико Търново вече обработват обществените зелени зони срещу кърлежи и бълхи. Пръскането ще продължи поетапно до края на април. Около всеки обект ще бъдат поставени необходимите стикери за използваните препарати и 24-часовия карантинен период. Обхванати ще бъдат 77 обекта – всички градски паркове, тревни площи в междублокови и обществени пространства, детски градини и центрове за социални услуги както в града, така и в населените места от общината.
Пръскането срещу бълхи и кърлежи започна в парковете “Марно поле”, “Дружба” и “Картала”. После продължи в парковете “Бузлуджа”, “Никола Габровски” и “Колю Фичето”. От 18 до 21 април ще бъдат обхванати парковете “Майка България”, “Света гора”, “Руски”, “Ксилифор”, “Лакото” (Арбанаси), а зоната за спорт и отдих в квартал “Акация”, заедно с боровата гора, ще бъдат третирани на 24 април.
Между 21 и 28 април ще бъдат обработени пространствата около детските градини и яслите във Велико Търново. Още 33 обособени зелени площи около центровете за социални услуги и образователната инфраструктура в населените места от общината ще бъдат обхванати до края месеца. Същото се отнася и за 44-е детски площадки в целия град.
Графикът подлежи на промени в зависимост от метеорологичните условия. Необходимо е времето да е тихо и сухо, а тревните площи да бъдат предварително окосени.
Кампанията против кърлежите се извършва от Дезинфекционната станция и директорът ѝ Чавдар Борисов отчете още, че вече са направили обработки на тревните площи в Горна Оряховица и Свищов. Предстои пръскане с препарати в Елена, Стражица и Златарица. Обикновено тези обработки приключват до края на май, уточни Борисов. Освен това препаратите действат и срещу мравки, хлебарки, бълхи, комари и др.
Вася ТЕРЗИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново