Валентин Савов спечели златен медал в етап от Световната купа по ракетомоделизъм

Публикувано на пт, 29 юли 2016
331 четения

Моделистите от региона се представиха на високо ниво в две състезания, проведени в страната. В Националното първенство по авиомоделизъм за свободно летящи авиомодели взеха участие състезатели от СК “Моделист” – Г. Оряховица и СК “Моделизми” – В. Търново. В клас “F1A” представителите на СК “Моделизми” Валентин Христов и неговият син Бисер Христов се наредиха трети и четвърти в крайното класиране. Шампион стана Борислав Бърдаров (ЦАМК, София). В същия клас Христина Савова от СК “Моделист” (на снимката) спечели сребърния медал при юношите, като бе изпреварена само от Ваня Мандичева (АМК, Левски).
В клас “F1B” голямата изненада поднесе Валентин Савов, който след груба грешка на първия старт остави за титлата да се борят други състезатели. В крайна сметка шампион стана Генко Петров (“Моделклуб”, Ловеч), а представителят на СК “Моделист” трябваше да се задоволи с бронзов медал. В клас “F1C” (таймери) Емил Атанасов и Николай Николов от великотърновския клуб заеха съответно трето и пето място.
Шампион стана Станчо Добрев от Казанлък. В клас “F1H” надпреварата бе не само за медалите от Националното първенство в този клас, но и като етап от “Еурочелънж” в този клас. Тук напористият вятър не беше на страната на фаворитите, а предостави възможност на по-елементарни конструкции на модели да се класират напред. Това и направиха представителките на СК “Моделист” Никол Цанкова и Десислава Василева, които въпреки възрастта си и малкия опит изпълниха отлично указанията на треньора си Валентин Савов и спечелиха по три медала в този клас (за общо класиране, за юноши и за “Еурочелънж”). Никол Цанкова спечели три сребърни медала, а Десислава Василева три бронзови, както и точки за “Еурочелънж”.
40 състезатели от България, Сърбия, Русия и Холандия взеха участие в проведената в Дупница “Купа България 2016”, етап от Световната купа по ракетомоделизъм. В клас “S3A” (ракета с парашут) победител в общото класиране стана Валентин Савов, следван от Ивелин Иванов (“Моделист”, Севлиево) и Елена Коссова (Москва, Русия). В клас “S4A” (ракетопланер) Христина Савова от СК “Моделист” спечели второ място в общото класиране, като бе изпреварена само от Тони Станев, а при юношите се окичи със злато. В класовете “S6A” (стример) и “S9A” (ротор) победител стана Зоран Катанич (Сърбия), а клас “S7” (мащабни модели) със злато се окичи Димитър Вачков (РМК Кондор Пещера).
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново