Тинко Банабаков със сребро от международен турнир “Странджа”

Публикувано на пн, 29 февр. 2016
307 четения

Отлично представяне в най-стария международен турнир по бокс в България “Странджа” по бокс направи Тинко Банабаков. В кат. до 49 кг Тинко спечели сребърен медал и се реваншира за отпадането си в първия кръг през 2015 г. В софийската зала “Универсиада” възпитаникът на Евгени Донев почиваше в първия кръг и се включи от четвъртфинал. Бронзовият медалист от европейското в Самоков 2015 използва добре ръстовото си превъзходство срещу Артур Ованиян от Армения и не му остави шанс. Тинко не спря да нанася удари в тялото и главата на съперника си, показа и много добро движение по ринга, с което допълнително изтощи арменеца. Съдиите му присъдиха победа с пълно единодушие – 3:0 (29:28, 29:28, 30:27). На полуфинала Банабаков изигра великолепен мач срещу Мехди Хайри от Тунис и бе пълен господар между въжетата. Той не спря да вкарва точни единични прави, които редуваше със серии от разнообразни удари, а танцът му с крака бе истинска наслада за очите. Победата му бе безапелационна – 3:0 (30:27, 30:27, 30:27). Видимо доволен от изявите на Банабаков остана и наставникът на нашите Хоел Арате от Куба, който държеше именно на постоянното движение с крака. В спора за златото Тинко изигра добър мач срещу Жомарт Йержан от Казахстан и всички очакваха съдията на ринга да вдигне ръката на нашия за победител, но реферите решиха друго – 3:0 (29:28, 29:28, 29:28). Според тях боксьорът на “Ивайло ВТ” е взел само първия рунд, въпреки че той бе далеч по-активният и в последната част.
“Доволен съм от играта си. Чувствам се израснал и уверен. Това идва от добрата подготовка, направихме много спаринги с чужди боксьори, а и момчетата от националния всички са много добри и си помагаме в тренировките. Благодаря на всички за подкрепата, която получих. Тази година сме една стъпка напред и продължаваме в тази посока”, каза Тинко Банабаков.
Суперлативи за представянето си той получи и от треньора Евгени Донев.
“Тинко се отличи с изключително атрактивна игра и по мнение на много специалисти заслужаваше купа “Странджа”. Излизаше на ринга със самочувствие и хъс за победа. В началото на април е първата олимпийска квалификация в Турция, където трябва да стигне до финал, за да вземе квота. Преди това му предстои турнир в Испания”, каза Евгени Донев.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново