Първият мач на “Етър” на ел. осветление е на 8 май 1984 г. срещу Малта – 3:0

Публикувано на ср, 6 сеп. 2017
729 четения

Христо Младенов, Чакъров и Ангелов извеждат “Етър” за първия мач на електрическо осветление на “Ивайло”.

Броени дни остават до светването на електрическото осветление на стадион “Ивайло”. То е повод да се върнем назад в историята на великотърновския футбол и да си припомним кога за първи път стадионът се сдобива с осветление.
То е изградено през пролетта на 1984 година, когато са поставени четирите огромни пилона край спортния комплекс. Първият мач, който “Етър” има удоволствието да играе на електрическо осветление, е на 8 май същата година.
За приятелски мач е поканен националният отбор на Малта. Трибуните на стадион “Ивайло” са пълни. Реферът Христо Младенов с помощници Стефан Чакъров и Рачо Ангелов извеждат двата тима под бурните аплодисменти на публиката. Капитан на етърци е Красимир Калчев. “Виолетовите” доминират в двубоя и Никола Велков открива резултата – 1:0. Вторият гол е дело на Митко Аргиров, а снажният Захари Минчев с трето попадение прави победата класическа – 3:0!
През следващите години следват много мачове на ел. осветление, като за последно лампите светват на мач на “Етър” през 1999 година, когато президент на клуба е Пламен Радонов.
Разбира се, етърци са играли на осветление и много преди 1984 г., но като гости. Историята е запазила свидетелства и за първия мач на “болярите” под светлината на прожекторите – това е финалът на турнира “Интерспорт” за Българо-италианската купа през 1970 г. “Етър” участва в турнира заедно с отборите на “Бреша”, “Верона” и “Спартак” (Пл). Финалът на надпреварата е на 2 юни 1970 г. във Верона, като домакините печелят с 2:1, но организаторите връчват купи и на двата отбора за чудесното представяне. Капитан на тима е Стефан Чакъров. Този мач е сочен като първият в историята на “виолетовите”, игран на електрическо осветление.
От първия мач на “болярите” на осветление на стадион “Ивайло” вече изминаха точно 33 години. Ако ремонтните работи вървят в срок, най-вероятно етърци ще излязат под прожекторите за първи път отново в официален мач на 15 октомври, неделя, от 17:30 ч. в 12-ия кръг на Първа лига срещу столичния “Левски”.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново