Калоян Чакъров – старши треньор на “Етър”: “Имаме най-добрия отбор в групата”

Публикувано на пт, 15 авг. 2014
335 четения

В навечерието на първия мач на етърци срещу “Янтра” разговаряхме със старши треньора Калоян Чакъров за подготовката, готовността за първенството и целите пред отбора.
– Дни преди старта каква е готовността на “Етър” за първенството?
– Вече имаме изграден отбор, за разлика отпреди месец и половина, когато имахме двама играчи. Комплектовали сме чудесна група от млади хора, които осъзнават важността на начинанието. Работиха сериозно, много съм доволен от подготовката. Освен че имаме отбор, вече имаме и стил, който ще развиваме в процеса на първенството. Стил, който да радва окото и да носи резултати.
– От самата подготовка доволен ли си?
– Да, защото изпълнихме на 98 % това, което бяхме планирали. Имахме добри условия за тренировъчен процес, изиграхме контролите на ниво, при добри условия. Благодаря на всички съперници, които се постараха да играем на ниво. Така че нямам никакви притеснения преди началото на първенството.
– Доколко се оформи основният състав?
– Групата е от 18 човека, като имаме 16 картотекирани футболисти и всяка седмица ще взимам по двама от юношите, за да има приемственост, която да ги подготвя за мъжкия футбол. Преходът е много труден и се надявам да успеем с тази практика.
– Не е ли много малка тази група от 16 имена?
– Бих казал, че групата е компактна, защото това са футболисти, които ще играят в мачовете. Нямам нужда от много играчи, които няма да влизат в игра, а това ще създава напрежение. Една по-компактна група ми дава възможност да оперирам със смените и да дам възможност на всички.
– Няма ли риск при контузии и наказания да останем без резерви за някой мач?
– Това е риск, който аз съм поел. Ако имам 30 играчи, ще има други рискове…
– А доколко групата е хомогенна като състав, тъй като има млади момчета, а има и доста опитни играчи?
– Мисля, че точно това е химията, правилният начин да се направи една група, която да постигне целите си. Имам нужда от хора, които имат младост и желание за развитие, и други хора, които ще им помагат да развиват потенциала си. Такава ми беше целта и съм доволен от избора си.
– Физически готови ли са?
– Разбира се.
– Доволен ли си от селекцията? Имаше ли играчи, които си искал, а не бяха привлечени, и такива, които си тръгнаха?
– Дори и да е имало нещо подобно, за мен това е затворена страница. Аз съм щастлив да разполагам с футболисти, които са най-добрите в групата, и имаме най-добрия отбор.
– Да разбирам ли, че си доволен от качествата на наличните играчи?
– Разбира се, иначе няма да бъдат тук.
– Достатъчни ли са те за високата цел първо място.
– Ще ти отговоря след една година.
– Какво очаквате от първия мач с “Янтра”?
– Готвим се като за всеки друг мач.
– Обявена бе цел първо място, реалистична ли е тя в тази група?
– Аз мисля, че изобщо няма нужда да се обявява подобна цел, защото в град като Велико Търново е нормално “Етър” да бъде не на това ниво, а в друго първенство.
– Ще бъде ли финансово обезпечен отборът за високите цели?
– Имам уверенията на г-н Нанков и неговите партньори, кметът г-н Панов заяви, че отборът ще бъде обезпечен. Това са хора, на които вярвам безрезервно, така че нямам съмнения.
– Кои са основните ни конкурентни за челото?
– Събирам информация за противниците, анализирам ги, подготвяме се мач за мач. Според подготовката и контролните мачове основни претенденти ще ни бъдат “Видима-Раковски”, “Спартак” (Пл), “Ботев” (Луковит) и “Академик”.
– Къде водите тренировки?
– Мъжкият отбор тренира в Самоводене. Условията са чудесни, кметът на Самоводене полага грижи да ни предостави добри условия за подготовка.
– Ако се наложи в някои от мачовете “Етър” да домакинства в Трявна, как би повлияло?
– Това е един фактор, който няма да бъде в наша полза. Надявам се да мобилизираме всичките си морални сили, ако се стигне до вариант да домакинстваме в Трявна.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново