Хърватин дойде във В. Търново да почете Трифон с думите: “За нас той е икона”

Публикувано на пт, 20 окт. 2017
2006 четения

Легендата на “Етър” и българския футбол Трифон Иванов е обичан и почитан по целия свят. Поредното потвърждение и признание дойде от Хърватска. Младият хърватин Ведран Фуркат дойде чак във Велико Търново специално да почете паметта на “железния защитник” и да постави цветя на гроба му. Младежът се свърза с нас, за да му помогнем да намери паметника на Трифон в старата столица, воден от желанието да отдаде своята почит към големия футболист.
“Както знаете, ние сме спортна нация – помните футболния ни тим от 1998 г., баскетбола, Костелич, Горан Иванишевич… Заради това, а и защото съм футболист, гледам всички тях и ги подкрепям.
Винаги сме уважавали играчи, които са готови да дадат не 100, а 200 % от себе си на терена – не само хървати, а всички. Един от тях със сигурност е Трифон Иванов. Класически защитник от футбола от 90-те – най-добрият период от историята на футбола. Кой би могъл да забрави страхотната му игра срещу Германия. Аз бях само на 8 години, но повярвайте, спомням си го отлично. Трудно е да се забрави лицето му, то беше лице на воин и подхождаше на неговия дух”, заяви хърватинът.
Във Фейсбук има една хърватска страница, която се нарича “Икони на футбола”, и в нея почитателите споделят снимки, истории, видео с уникални неща, които спират дъха. Организират си срещи в пъба и отговарят на въпроси за около 500 играчи. “Те събудиха респекта към истинските играчи, които понякога са забравени. На тази страница никога няма да видите снимки на Меси, Роналдо, Ибрахимович… Там ще намерите футболисти, които са истински уважавани заради своя характер и себераздаването си. Ето защо можете да си представите какви фенове сме на Трифон. Той е наша запазена марка”, категоричен е Вердан.
Младежът решил да дойде във Велико Търново и да положи цветя на гроба на легендата. “Като знак на съпричастност почувствах, че съм длъжен да го направя, защото не са много хората от Хърватска, които могат да дойдат дотук. Това е моят принос към страницата “Икони на футбола”, защото нейните членове го заслужават. В момента те снимат документален филм за своя път и любовта си към Иконите на футбола. Това беше едно преживяване със смесени чувства за мен. Бях тъжен заради мястото, на което трябваше да се срещна с Трифон Иванов, но и горд, и щастлив, че имах тази възможност. Български Вълко, почивай в мир!”, емоционално заяви хърватинът.
Малко по-късно Вердан Фуркат публикува снимката в профила си със следния текст: “Не знам дали някакви думи могат да допринесат за величината на тази снимка. Думите просто не ми стигат. За някого тя може да не говори нищо, но повечето фенове на футбола, особено тези от 90-те години, ще ме разберат. Българският Вълк, както го наричаха, спечели сърцата на хората по целия свят. Колкото страшно изглеждаше, толкова по-страховито играеше. Който не е наясно, просто да напише името му в youtube и да погледа играта му срещу Германия. Ако беше жив, сигурен съм, че щеше да бъде развълнуван да види този образ в екип на Хърватска и двамата да изпием по бира. Съдбата обаче е решила, че поне по този начин мога да кажа: “Тук лежи иконата на иконите – изключителният Трифон Иванов…”, сподели Ведран.
Отношението на хърватите към “железния защитник” е абсолютно същото като това дори в далечна Бразилия. Там пък вече 4 години провеждат аматьорски футболен турнир за купата “Трифон Иванов”. Сега е неговото вече четвърто издание, в което се изправят 26 отбора – 16 мъжки и 10 женски, с 228 участници. “Всичко започна с идеята за един приятелски турнир. Ние всички сме аматьори, но когато играем, го правим от сърце. Стигнахме до там да мислим за неговото име, а единственото, което знаехме, е, че варианти като Роналдиньо или Пеле бяха изключени, защото търсехме друг тип играч. Не искахме такава голяма звезда, а някой, който да е добър футболист, показал всеотдайност и признателност към отбора си, един лидер, всяващ респект. Така попаднахме на твоя баща и изборът ни беше категоричен!”, пише до дъщерята на Трифон Галина Иванова един от организаторите на турнира Томас Висани. Феновете по света очевидно помнят и почитат Трифон Иванов.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново