Недостроена сграда спасява от фалит болницата “Д-р Трейман”

Публикувано на чт, 20 Апр. 2017
1293 четения

Община Велико Търново прехвърля сграда в активите на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания “Д-р Трейман”, за да я спаси от фалит. Става въпрос за незавършената пристройка или корпус 2 за фтизиатрично отделение в двора на болницата, която през 2013 г. е актувана в полза на Общината като частна общинска собственост. Сградата е строена със средства на финансовото министерство преди повече от 10 г., но сега няма пари за довършването ѝ.
Пристройката ще бъде използвана като залог пред НАП, към която болницата дължи над 211 000 лв. Едва тогава белодробният стационар ще получи удостоверение на наличие на липса или данъчни задължения, което пък банките изискват, за да отпуснат кредит на дружеството, с който то да се разплати с голяма част от доставчиците. Иначе болницата е заплашена от фалит. Въпросното удостоверение е необходимо и за прехвърляне на Поликлиниката на ул. “Христо Караминков” № 19 на стационара на Общината, с което сериозно ще се редуцира задлъжнялостта на болницата и ще бъдат отписани направените залози на медицинското дружество. Всичко това развързва ръцете на “Д-р Трейман” да поиска банков кредит от 350 000 лв., с който да реши най-тежките си финансови проблеми.
Управителката на белодробната болница д-р Стела Денчева смята, че това прехвърляне на сградата е най-добрият вариант лечебното заведение да се справи с финансовите си задължения. Тя представи идеята на заседание на здравната комисия, като съветниците я подкрепиха единодушно. Предстои предложението на управителката да бъде одобрено и на предстоящата сесия.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново