Модерен център за 6 млн. лв. изграждат в Горна Оряховица

Публикувано на ср, 11 Ян. 2017
725 четения

Модерен градски център с водни каскади, зони за отдих, детски парк и ново кръгово кръстовище ще има в Горна Оряховица. Близо 6 млн. лв. ще бъдат вложени в мащабния проект за обновяване на градската среда, за който общината спечели финансиране по ОП “Региони в растеж”. Строителните дейности се очаква да започнат през април, а крайният срок за реализация е 30 месеца, съобщи кметът инж. Добромир Добрев.
Средствата ще бъдат използвани за три основни обекта. Благодарение на проекта изцяло ще бъде реконструиран централният площад “Георги Измирлиев” и пешеходните подходи към него. Четири водни каскади и сух фонтан ще заменят остарелия шадраван, обясни кметът. Изцяло ще бъде премахната старата мраморна настилка, която ще бъде заменена с клинкерни павета и гранитни ивици. Теренът, който е с видима денивелация, ще бъде преодолян с множество тераси и стълбища с рампи. Предвидени са площадки за тихи игри, читалня на открито, свободна Wi-Fi зона. В североизточната част на площада ще бъде обособена зона за временна търговия и за изграждането на коледен и пролетен базар и др. В южната част на пешеходната зона ще бъде разположена детска площадка по всички европейски изисквания. На площада ще бъде предвидено и място за изграждане на подвижна сцена.
“Обликът на площада не е променян от 40 г., ремонти не са правени поне от 25 г., а мраморното покритие е амортизирано. При реконструкцията ще подменим изцяло всички подземни комуникации”, обясни инж. Добрев.
Залесяването ще бъде с дървесни видове, които имат малка коренова система и широка корона. Около дърветата ще се поставят пейки. За поливането на зелените площи е предвидена автоматизирана подземна система с разпръсквачи, а на една от тях – капково напояване. За съхраняване на инвестицията ще бъде монтирано постоянно видеонаблюдение с IP камери върху пилони, посочи Гергана Тодорова, която е ръководител на проекта.
Нова организация на движението в центъра с кръгово кръстовище ще отпуши най-голямата тапа с нарасналия трафик. То ще бъде разположено между пощата и Общината. Емблематичният парк “Детски кът” с площ от 53 дка ще има модернизирана алейна мрежа, зони за разходки и пикник, фонтан, мултифункционална спортна площадка и детски съоръжения, ново осветление и т.н. “С тези два проекта и обновяването на читалище “Братя Грънчарови”, което ще стартира през 2018 г., ще завършим пълен цикъл за промяна на най-възловите обекти в центъра”, каза кметът на Горна Оряховица.
Проектът “Обновяване на градската среда в Горна Оряховица” е част от Инвестиционната програма и от Интегрирания план за градско развитие. Безвъзмездната финансова помощ, отпусната по “Региони в растеж”, е в размер на над 5,6 млн. лв. Още близо 354 000 лв. са осигурени от общинския бюджет.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ и Община Горна Оряховица

Пътни строежи - Велико Търново