Димитър Русев, директор на БЧК: Преди да тръгнем на път в снега, трябва да знаем какво ни очаква на пътя

Публикувано на ср, 11 Ян. 2017
221 четения

Димитър Русев, директор на БЧК

Преди да тръгнем на път в тази тежка метеорологична обстановка, трябва да знаем какво ни чака на пътя, казва Димитър Русев, директор на Областния съвет на БЧК във Велико Търново. Според него за целта е необходимо да се следи метеорологичният бюлетин с по-продължителна прогноза. Ако не е наложително, пътуването може да се отложи, тъй като обстановката е динамична и ако един път е проходим в момента, след два часа може да е затрупан от навявания.
Шефът на БЧК припомни, че има хора, които не гледат сериозно на усложнената зимна обстановка и тръгват на път неподготвени. Те смятат, че ей сега ще пристигнат до набелязаното място, не се обличат с топли дрехи, нямат шапки и ръкавици, дори вода за пиене и няколко сандвича в чантата. Това според Русев е безотговорно поведение, тъй като не се знае какво ще се случи по пътя и какво ще им потрябва. Затова

всеки шофьор трябва да се облече с топли
дрехи, да има вода за пиене и нещо за ядене

Освен това радиото в колата трябва да работи, тъй като така могат да се следят новините за пътната обстановка. Ако се окаже, че има затворени участъци, пътуването трябва да бъде преустановено. Не е без значение дали телефонът е зареден, дали автомобилът има достатъчно гориво, вериги, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Те може да потрябват.
Има случаи, когато шофьорите се забиват във второстепенни пътища, за да пестят гориво и километри, а това може да им излезе твърде солено. Те загубват ориентир във виелицата, забравят къде се намират. Отдавна се знае, че пътните служби разриват първо главните пътища, за да не се блокира основният транспорт, а след това тръгват към останалите. По принцип в тази заснежена обстановка

трябва да се кара по-бавно, особено покрай дървета и
електропроводи

Не бива да се пренебрегва и маркировката на пътя. Много шофьори се оправдават, че не са я забелязали, нека бъдат по-внимателни, съветва шефът на БЧК. Той обърна внимание на водачите, които трябва да се обадят на тел. 112, ако срещнат затрупани коли с пътници. Това е неписаният закон за човешка взаимопомощ. Наистина сега снегът е голям в равнините от навяванията и един затрупан автомобил може да не бъде забелязан. Но ако собственикът върже някакъв ярък предмет на антената, закъсалата кола ще бъде забелязана.
Според Русев много важен момент е и този да не работи двигателят на колата непрекъснато. Иначе има риск от отравяне от горивото. За да се стопли човек, двигателят може да работи с прекъсвания.
Много хора имат хронични заболявания и като тръгнат на път, не мислят, че нещо може да ги забави, и не си взимат лекарствата. При диабетиците на инсулин това е особено рисково, тъй като е необходим непрекъснат контрол на кръвната захар. В тази тежка обстановка може да се наложи един диабетик да прекара повече от ден на студа, и без лекарствата за заболяването има опасност да влоши състоянието си. Не се знае дали ще може да бъде извозен навреме до най-близкия център за спешна помощ. Проблемът е, че пътуват и деца с диабет, които могат да изпаднат в критично за живота състояние. Затова едно от първите условия е, когато тръгваме на път, да си вземем необходимите лекарства.

Какво да правим при измръзване?

Не са редки случаите, когато се констатира измръзване на откритите части на тялото, които не са защитени с топли дрехи и обувки, казва Русев. Той предупреди, че не трябва да се използва сняг за разтриване, защото тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата, което да доведе до усложнения. Според шефа на БЧК трябва да се знае, че измръзване може да стане не само от студа, но и от влага и силен вятър.
Измръзването може да бъде повърхностно и дълбоко. Първото засяга само кожата и се характеризира с парене, сърбеж, вкочененост. Дълбокото измръзване води до отоци, кожата става твърда и жълтеникава. В случая пострадалите участъци не трябва да се затоплят с гореща вода, тъй като това може да доведе до усложнения.
Много хора са чували за “бялата смърт”, а снежната обстановка предразполага за това, особено сега, когато има закъсали автомобили на пътя и шофьорите се мъчат да ги разринат и подкарат. В такива случаи човек не бива да се преуморява и да легне или седне на снега, за да си почине. Той може да заспи и да го споходи “бялата смърт”. За да не се допусне това, са необходими подкрепата на топъл чай от термоса и непрекъснати движения с малки почивки. При измръзване на различни части на тялото, а това става най-често на пръстите на ръцете и краката, въпросните участъци се разтриват леко само със суха кърпа или дреха. Ако на измръзналите части са се появили мехури, трябва да се направи стерилна превръзка, която да изолира от студа. Максимално бързата евакуация до най-близката болница може да спаси пръстите на пострадалия.
Димитър Русев коментира, че още като е паднал снегът миналия петък, от БЧК са обиколили всички възлови паркинги и крайпътни отбивки за МПС в областта, за да помогнат на шофьорите при необходимост. Не се натъкнахме на премръзнали по пътищата, но зимата продължава с още по-ниски температури тази седмица, отчете шефът на БЧК.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ и архив

Пътни строежи - Велико Търново