Учители от 40 държави подкрепят кандидатурата на Велико Търново за европейска столица на културата

Публикувано на пн, 8 юли 2013
384 четения

Членовете на Международната асоциация на учителите подкрепят кандидатурата на В. Търново за Европейска столица на културата през 2019 г. Това стана ясно в петък след среща на кмета Даниел Панов с представители на световната организация, обединяваща 40 държави.
Градоначалникът представи В. Търново и неговото уникално и богато културно-историческо наследство. Той говори за града като средище на млади хора и на значими творчески и обществени каузи, съизмерими с европейските аспекти на културата, науката, изкуството и образованието. Панов акцентира, че образованието е основен момент в подготовката и реализацията на кандидатурата на града за европейска столица.
През миналата седмица В. Търново бе домакин на годишната среща на асоциация на учителите. За участие в конференцията пристигнаха педагози от Дания, Русия, Грузия и България, начело с председателя на организацията доц. Марина Азаренкова, която е ръководител на катедрата по чужди езици в Санктпетербургския университет. Приемствеността между средното и висшето образование, работата върху основните жизнени ценности в условия на устойчиво развитие, проблеми на околната среда, специфични методи на преподаването, обмен на добри практики и методика за изграждане на ценностната система у децата, дискутираха педагозите в старата столица. “На тези срещи ние ще определим темата, по която ще работим в следващите 12 месеца и се събираме след това, за да обменим добри практики”, обяснява Петя Гьозова, която е основният организатор на конференцията.
Петя Гьозова е учител по география и икономика в ПГ по електроника “А. С. Попов” във В. Търново. До началото на тазгодишната конференция тя е била единственият учител от България, член на международната асоциация.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново