Четиригодишни деца и музикантите от “Силания” обраха овациите на публиката

Публикувано на ср, 13 Дек. 2017
321 четения

Четиригодишни деца свириха заедно с професионални музиканти по време на Коледния концерт на струнния оркестър “Колегиум Силания”. Ръководител и диригент на формацията е Маестро Дочка Михова. Нейните възпитаници обраха овациите на отбраната публика, която се събра в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, за да подкрепи първата самостоятелна изява на колегиума.
Малките инструменталисти от детска градина “Първи юни” се превърнаха в истинска сензация в празничната вечер. С техни изпълнения на миниатюрните цигулки започна концертът. Децата се включиха и във финалната част, като свириха рамо до рамо с професионалистите познатата мелодия на “Тиха нощ, свята нощ”.
Общо 12 деца посещават уроците по цигулка в детската градина, а в концерта се включиха половината от тях. Има и един юнак, който е вече първокласник в СУ “Емилиян Станев”, макар да е едва 6-годишен, усмихва се Дочка Михова.
С малчуганите преподавателката работи по разработена от нея самата методика. Тя започва заниманията с децата, докато са едва 3-годишни, тъй като според нея това е възрастта, в която малките дечица могат искрено да обикнат инструмента. По думите ѝ те хващат цигулката и правят първите си опити да свирят още от първия урок. “Играем просто и те не се страхуват от цигулките, не чувстват никакво притеснение, затова започват да свирят веднага. После ги запознавам с историята на цигулката, учим се на правилна стойка и де свикват да стоят на сцената като истински артисти още преди да са се научили да говорят правилно и да изговарят вярно думата “цигулка”, споделя утвърденият музикален педагог.
“Колегиум Силания” съществува от близо година, а в него свирят бивши възпитаници на Дочка Михова и на музикалните паралелки на СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново. Те се събрали за 35-годишнината на най-голямото училище в областта с идеята да изсвирят няколко произведения заедно, но им харесало и така поставили началото на новата формация. Сега те се събират редовно и свирят напълно безвъзмездно, а най-големият им проблем е липсата на подходяща зала за репетиции. С програмата за Коледния концерт успели да се справят благодарение на директора на търновския театър Васил Вълчев, който им предоставил оркестровата зала.
Девет дами и един господин свирят в “Колегиум Силания”, като сред тях има юристи, компютърни инженери и учители, които свирят на цигулка, виола, контрабас и виолончело. Професионалните музиканти са няколко, а сред тях е виолистката Мария Венкова, която живее в София и вече е солист на оркестъра. Пенка Величкова и Анна Константинова също са свързали живота си с музиката и от години са част от екипа на Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов”.
З. ГЕОРГИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново