Стихове на Мила Велчева влязоха в Алманаха “Нова българска литература”

Публикувано на пн, 10 Ное. 2014
977 четения

Стихове на търновската поетеса Мила Велчева са включени в Алманаха “Нова българска литература”. Сборникът с поезия беше представен през миналата седмица в София, а в него е събрано най-доброто от съвременната българска лирика за 2014 г. Шестото поред издание на фондация “Буквите” представя 280 произведения на 56 автори. По-голямата част от тях са носители на различни литературни награди през последната година.
Творения на Мила Велчева са избрани за алманаха за четвърта поредна година. “Най-хубавото е, че книгата, освен на хартиен носител, се разпространява и в електронен вариант, за да може лесно да достигне до българите извън страната, които се интересуват от достиженията на българската литература днес”, сподели авторката.
2014-а е повече от успешна за талантливата поетеса от старата столица. Мила беше избрана за посланик за Велико Търново в Националната кампания “Забавното лятно четене 2014”. Мащабна инициатива за насърчаване на детското четене се провежда през ваканцията, а нейна основна цел е да заинтригува малките читатели и да ги насърчи сами да търсят книги, които да четат през лятото. В тази връзка авторката гостува на детските градини в града и чете на малчуганите приказки.
Стихове на Мила Велчева бяха публикувани и в юлския “търновски” брой на списанието алманах “Пламък”. Изданието се наложи като институция, а през последните години се превърна в територия на младите, разкрепостени творци, разнообразните жанрове и критичното мислене. Общо 70 автори участват със свои творби в списанието, а Велико Търново беше представено от утвърдени имена като Петър Караангов, Радко Радков, Георги Цанков, проф. Пламен Павлов, проф. Симеон Хаджикосев и акад. Иван Радев.
През август тя получи поощрителна награда от поетичния конкурс “Срещу вятъра – 2014”. Творческата надпревара се проведе в рамките на Летните празници на изпятата поезия в Бургас.
Мила Велчева е сред търновските поети, които бяха представени и на страниците на в. “Словото днес”. Това е седмично издание на СБП, а един от октомврийските му броеве беше посветен на възстановеното дружество в старата столица. Заедно със стиховете на Мила, във вестника са отпечатани творби на местните автори Иван Антонов, Иван Габеров, Йордан Кушев, Кънчо Великов, Недялко Чалъков, Ружа Велчева, Христо Медникаров, Цвятко Дечев.
Мила Велчева е възпитаник на ВТУ. Автор е на две поетични книги – “Вечерно огледало” и “Нищо за губене”, която получи наградата на Община В. Търново и Националното общество за литература и изкуство “Формула 6” за най-добра стихосбирка на 2009-2010 г.
Носител е на куп награди от различни конкурси. На два пъти тя се нареди сред призьорите в Националния конкурс за учители творци, а през м.г. беше сред номинираните творци в Международния фейсбук конкурс “По стъпките на лятото”, организиран от издателство “Буквите” и Нова българска литература. През 2013 г. участва в програмата на Десети фестивал на спомените “Козе мляко”, Горна Бела речка, като чете свои стихове в изоставена къща. Пом.-директорката на ОУ “Бачо Киро” е и запален планинар. Освен многобройните изкачени върхове в българските планини, тя е покорила Юлийските Алпи в Словения и Олимп в Гърция.
Златина ДИМИТРОВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново