Самодейци от с. Янтра със златен и сребърен медал от Шампионат по фолклор

Публикувано на чт, 31 юли 2014
313 четения

Самодейци от групата за изворен фолклор и оркестър при читалището в с. Янтра грабнаха златния и сребърния медал на Балканския шампионат по фолклор “Евро фолк жива вода 2014”, който се проведе в Хисаря. Това съобщи ръководителят на групата Дянко Мадемов. Златният медал е спечелил фолклорният оркестър при читалището, а сребърният и още куп грамоти – групата за изворен фолклор. Мадемов допълни, че заради успешното представяне на оркестъра, музикантите са получили званието “Балкански шампион.
Дянко Мадемов, който работи като фелдшер и се грижи за здравето на няколко села в Горнооряховско, през свободното си време се занимава със самодейност. Той уточни, че групата за изворен фолклор в с. Янтра е новосъздадена, но още с първите си изяви печели медали. Певиците са много талантливи, а читалището в селото стана и домакин на Осмия общински празник за автентичен фолклор “Извора”, който се проведе в края на юни. Пък и гостите, освен че се насладиха на хубавите народни песни, хапнаха и от прочутата бобена чорба на с. Янтра.
Дянко Мадемов е ръководител и на оркестър “Хипократ”, в който свирят и пеят медици от Центъра по психично здраве във В. Търново. За съжаление ни се разболяха певицата и тъпанджийката, че не можахме да отидем в Хисаря. Иначе бяхме дали заявка, че ще участваме в Балканския шампионат, коментира фелдшерът.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново