Радослав Тодоров и Иван Желев показват скулптура и ковано желязо

Публикувано на ср, 16 апр. 2014
1389 четения

Радослав Тодоров е автор на скулптурите и дървопластиките в изложбата.

Радослав Тодоров и Иван Желев показват в съвместна изложба свои скулптури от дърво, камък и метал и произведения на приложното изкуство от ковано желязо. Двамата автори са от Стара Загора и за първи път се представят заедно пред публика. Експозицията е подредена в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” и беше открита снощи от проф. Антоанета Анчева от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.
Радослав е автор на скулптурите и дървопластиките в изложбата. Младият автор сподели, че продължава да търси материала, който му е най-интересен. Първоначално започнал с дърво, което съчетал със стъкло, а след това експериментирал с метал и камък.
Творецът е завършил дърворезба в Националната гимназия за приложни изкуства “Тревненска школа” в Трявна, а през м.г. се дипломирал в Националната художествена академия в София със специалност “Резба” в класа на проф. Валентин Лилов. Сега завършва магистърска степен по скулптура във Великотърновския университет. Участвал в 15 общи изложби и е носител на две награди от различни конкурси. Първата му връчил проф. Антон Дончев от НХА за отлично представяне в тревненския салон на изкуствата, а второто отличие е от национална студентска изложба в Благоевград.
Около 20 произведения от ковано желязо е подбрал за изложбата Иван Желев. Той е дипломиран машинен инженер, а покрай заниманията с графичен дизайн преди около 12 г. решил да направи свое ковашко ателие. След това съвсем сам, благодарение на книгите, открил тънкостите в обработката на желязото.
Всичко, което прави Иван, е ръчно изработено в ателие с огнище, въглища и наковалня. “Харесвам красивите и стойностни неща в живота и се опитвам да ги правя. Моите произведения са заимствани от няколко епохи – тракийска, римска, старобългарска, възрожденска. Те са провокирани от миналото и са запазили неговия дух, но са предназначени за настоящето, за хората, които ценят българската история”, признава авторът.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново