Показват в старата столица шедьоври от галерията в Г. Оряховица

Публикувано на ср, 4 сеп. 2013
807 четения

Градската художествена галерия на Горна Оряховица представя за първи път свои картини във Велико Търново. Изложбата включва 45 творби на изявени автори от XIX до XXI век. Сред шедьоврите са платната на Васил Стоилов “Момиче от Герман” и “Стара Горна Оряховица”. Експозицията е подредена в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” и беше открита снощи. Тя ще гостува в старата столица до края на септември.
“Картините на няколко поколения художници разкриват богатия и многолик свят на изобразителното изкуство не само във великотърновския регион, но и в страната. Произведенията на някои от тези автори вече са притежание на европейски музеи и частни колекции в цял свят”, обясни уредникът на изложбените зали в старата столица Станимир Борисов. 30 от представените творби са живописни платна, а останалите 15 – графики. Сред художниците – живописци са Деньо Чоканов, който присъства с търновски пейзажи, Никола Дончев, Лалю Минков, Георги Кьоселиев, Кунчо Грънчаров, Йордан Попов и др. Графиките са на Иван Маринов, Никола Хаджитанев, Спиридон Борисов, Христо Панев, Сергей Немцеров, Григор Спиридонов и др.
С гостуването на експозицията с картини от фонда на галерията в Г. Оряховица се поставя началото на поредица от изложби във В. Търново на културни институции от различни градове в региона. Инициативата е на Изложбени зали “Р. Михайлов” и е в подкрепа на кандидатурата на В. Търново за Европейска столица на културата през 2019 г.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново