Здравните служби и общините са в готовност заради туларемията

Публикувано на пт, 27 февр. 2015
877 четения

Здравните служби и общините във Великотърновска област са на крак заради опасността от туларемия в страната. Докторите вече са получили указания от РЗИ как да действат при съмнителни случаи, а общините – да имат готовност за извършване на допълнителни обработки на тревните площи и жилищата, съобщи д-р Веска Войчева, шеф на надзора на заразните болести при здравната инспекция във Велико Търново.
Туларемията е остро инфекциозно заболяване, което се предава при хората от гризачи, хищници, кърлежи и птици чрез заразена храна, ухапване, вдишване на заразен прах и проникване чрез кожата. Причинява се от бактерия, която е много устойчива, а болестта има пет клинични форми. Симптомите много приличат на грипа, но лекарите са позабравили това заболяване, затова ние им обръщаме внимание, когато имат затруднение при уточняване на диагнозата, да направят и епидемична анамнеза, обясни д-р Войчева.
Все още нямаме болен от туларемия, но в страната са регистрирани 14 случая от началото на този година. Тревожното е, че заразата напада райони в Стара Загора, Бургас, Хасково и Ямбол, където преди не е имало туларемия. Преди 8 години това заболяване беше регистрирано само около Софийско, Перник и Трън, където се разболяха 400 души, но сега се появи на съвсем различни места. Д-р Войчева обърна особено внимание на ловците и дърварите, които имат досег с дивеча. Те не трябва да дерат и ядат умрели животни и ако намерят такива, веднага да съобщят на ветеринарните власти.
Личната хигиена е най-важна за предпазване от туларемия, каза още д-р Войчева. Всички продукти от мазето трябва да се измиват, тъй като може да има заразяване, пренесено чрез гризачите.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново