Здравни бакалаври учредиха коалиция за съвместни законодателни промени

Публикувано на пн, 15 юни 2015
1573 четения

Във В. Търново в навечерието на Деня на билките – Еньовден, здравни бакалаври от страната учредиха коалиция за сътрудничество и общи действия по бъдещи законодателни промени. Лидерите на сдруженията на помощник-фармацевтите – Димитрина Костова, на фелдшерите – Александър Александров, на акушерките – Тони Калушкова, и на зъботехниците – Георги Радулов, подписаха споразумение за създаване на самостоятелни съсловни организации и предоставяне на възможност за следдипломно обучение и повишаване на квалификацията (на снимката).
Коалицията се учреди по време на седмите традиционни Дни на фармацията на сдружението на помощник-аптекарите, които се проведоха на 13 и 14 юни 2015 г. в старата столица. На форума присъстваха и председатели на пациентски организации, магистър фармацевти, лекари и щандове на фармацевтични компании, а по време на конференцията пристигнаха много поздравителни адреси, един от които беше на здравния министър д-р Петър Москов. Бяха представени и нови лекарства за лечение на заболявания на очите, повишаване на имунитета на деца и възрастни, козметика с глина, употреба на пробиотици и др.
Необходимо е създаването на отделни съсловни организации за всяка професия, които да защитават интересите на специалистите, а заедно с това и правата на пациентите, подчерта Димитрина Костова, председател на националното сдружение на бакалавър-фармацевтите. Тя уточни, че в момента медицинските сестри, акушерките и фелдшерите членуват в Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, но на практика нямат свое представителство. Всички си имат свои доброволни сдружения, чрез които настояват за нормативни промени. Дълги години обаче нямаме успех, затова решихме да се обединим, тъй като проблемите ни са общи и се задълбочават, коментира Костова. Здравните специалисти настояват за промени в Закона за съсловните организации и признаване на професионалните съсловия.
Не искаме да членуваме в Асоциацията на медицинските сестри, защото това е дискриминационна организация и няма наше представителство, коментира Александър Александров. Той допълни, че фелдшерите, сега лекарски асистенти, не са съгласни да бъдат представлявани от медицински сестри, което създава конфликтни ситуации. Ние сме 3000 души, а сестрите в Асоциацията са 30 000 и имат превес при вземане на всякакви решения, заяви шефът на фелдшерите. За съжаление се опорочава квалификацията ни, продължаващото обучение. По сегашните нормативи, ако аз искам да уча повече, трябва да завърша за бакалавър – всъщност това, което съм, и да кандидатствам магистратура, но не по моята специалност. Според Александров това е пълен абсурд, защото фелдшерите се занимават с медицина, работят на терен, покриват селата и планинските райони и тяхното място не е в здравната администрация, каквито магистратури се предлагат.
8 години се борим за самостоятелна съсловна професионална организация, никой не ни знае колко сме, какви сме, с какво се занимаваме, а нашата работа е толкова отговорна, заяви Лили Петрова, секретар на Националното сдружение на помощник-аптекарите. Тя допълни, че те не могат да работят самостоятелно с рецепти в аптеките без надзора на магистрите, а всъщност на практика точно това става, тъй като магистър фармацевтите са малко. Отнеха ни правата да работим в малките населени места и става така, че хората, останаха без аптеки и лекарства. Петрова уточни, че сега има дрогерии, в които работят медицински сестри, акушерки, които не са учили фармация. От друга страна, помощник-фармацевтите искат да учат магистратура по фармация, да надграждат знанията си. Всички, които нямат хорариума поради полувисшето си образование, според трудовия стаж да бъде предложена специална програма и да продължат магистратура. Според Петрова е парадокс, че вече има специалност фармацевтичен мениджмънт, но не могат да учат помощник-аптекарите, които са завършили колеж, а медицинските сестри. 7000 аптекари ставаме заложници на законодателна система. Може да работим самостоятелно в дрогерии, но в аптеките – не, коментира тя.
Акушерките са били приети от министър Москов, с който са обсъдили проблемите си. Имаме надежда, че ще бъдем включени в програмата за детско и майчино здравеопазване, в която не фигурираме. Настояваме да се върне функцията на патронажната акушерка, няма и в женските консултации, посочи Тони Калушкова, зам.-председател на Алианса на българските акушерки.
Георги Радулов отчете, че в страната има нелегални медико-зъботехнически лаборатории, но тях никой не ги проверява, защото не са регистрирани. При легалните зъбоработилници се струпват всички контролни органи, следят ни под лупа, а работата ни е конфликтна – сблъскват се интересите на зъботехници, заболекари и пациенти. Понякога вината се прехвърля един към друг. По закон трябва да имаме задължителен регистър, но го няма, защото не сме съсловна организация и никой не знае колко сме, обясни Радулов. Според него трябва да се сложи край на тази неизвестност и да могат зъботехниците да повишават квалификацията си. Има много нови технологии, зъбите вече се изработват от роботи, качеството се подобрява и не може България да остане встрани от това, категоричен е Радулов.
По традиция по време на Дните на фармацията, аптекарите раздават своите уникални награди. Най-младият участник получава плакет за поколенията – стъкленица с послания, а за дългогодишна работа във фармацията се раздават 3 кристални хаванчета. Носители станаха съответно Ани Георгиева от Ямбол, Ина Иванова и Стоянка Христова от Пловдив и Валентина Иванова от Стара Загора.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново