Започва имунизацията с адаптираната ваксина на Pfizer/BioNTech

Публикувано на вт, 13 сеп. 2022
470 четения

От днес в Регионалната здравна инспекция във В. Търново започва имунизацията с адаптираната двукомпонентна ваксина на Pfizer/BioNTech – Comirnaty Original/Omicron BA.1. Това съобщи директорът на здравната инспекция д-р Евгения Недева. Миналата седмица са доставени 5760 дози от ваксината. От втората ваксина на Moderna – Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1., има 75 дози в РЗИ, като прилагането им ще става след предварително записване по телефона. Имунизационният кабинет в РЗИ отново ще се върне на “старото място” – западния вход на сградата, от където достъпът за гражданите е улеснен, уточни д-р Недева.
Адаптираните ваксини се поставят при лица на възраст на и над 12 г. най-рано 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставен бустер. Бустерна доза от адаптирана иРНК ваксина е силно препоръчителна за хора, които са получили поне първична имунизация (завършен ваксинационен курс), без значение от вида на приложената ваксина срещу COVID-19, ако са имунокомпрометирани, за трансплантирани пациенти, хора на хронична диализа и с онкохематологични заболявания. Препоръчва се също и за потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора, медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с Covid-19, възрастни хора на и над 65 г.
Предстои от адаптираните ваксини да бъдат осигурени и за общопрактикуващите лекари и ваксинационните кабинети в лечебните заведения.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново