Започна поставянето на новата адаптирана ваксина срещу Covid-19

Публикувано на ср, 27 сеп. 2023
423 четения

От 27 септември в областта започва приложението на новата адаптирана ваксина срещу подвариант на Covid-19 XBB 1.5 на Омикрон. За това информират от Регионалната здравна инспекция във В. Търново. Ваксината се препоръчва за лица на възраст на и над 60 години, с хронични заболявания, независимо от възрастта, при имунокомпрометирани лица, медицински персонал, потребители и персонал на социалните институции. Вариантна ваксина срещу Covid-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.
От РЗИ посочват, че отпада изискването за първична и за бустерна ваксинация. При лица от 5 години нагоре ваксината Comirnaty Omicron XBB.1.5 се прилага за активна имунизация в единична доза. Необходимо условие за прилагане на ваксината при ваксинирани хора е да са изминали поне 3 месеца от датата на последната ковид имунизация. При деца на възраст от 6 месеца до 4 години, които са без данни за завършен курс на първична ваксинация срещу Covid-19 или предишна инфекция със SARS-CoV-2, ваксината се прилага като първичен курс от 3 дози. Препоръчва се втората доза да се приложи 3 седмици след първата, последвана от трета доза, приложена най-малко 8 седмици след втората доза.
При деца на възраст от 6 месеца до 4 години с анамнеза за завършен курс на първична ваксинация срещу Covid-19 или предишна инфекция с вируса се прилага единична доза.
Към момента няма препоръка за прилагане на втора доза от Comirnaty Omicron XBB.1.5 след период от три месеца, посочват от РЗИ.
При лицата от рисковите групи Националният експертен съвет по имунопрофилактика препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипната ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу Covid-19, като двете се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.
Имунизации с новата адаптирана ваксина ще се извършват във временния имунизационен кабинет в РЗИ – В. Търново, всеки вторник и петък от седмицата от 09,00 ч. до 12,30 ч., само след предварително записване на телефон 0876 518 239 и от общопрактикуващите лекари.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново