Започна да нараства заболяемостта от Covid-19

Публикувано на ср, 5 окт. 2022
801 четения

22 нови случаи на Covid-19 са регистрирани в област В. Търново през последното денонощие. По данни на Регионалната здравна инспекция за изминалата седмица са установени общо 115 заразени лица или с 35 повече спрямо предходната, когато са отчетени 80 случая. Заболяемостта в региона е 86,41 на 100 000 души население и бележи леко повишение спрямо предходната седмица. За сравнение средната заболяемост в страната е 126,80 на 100 000 души. За изминалата седмица са регистрирани три починали лица – две жени и един мъж, съобщават от РЗИ.
Активните случаи са 119, от които 94 души са в домашна изолация, а 25 са хоспитализирани. Под карантина са 97 лица, включително и близките контактни на заразените.
По данни на Единния информационен портал в област В. Търново са поставени общо 121 322 дози ваксини. Със завършен имунизационен цикъл са общо 54 050 лица. С поставена бустерна доза (реваксинация) са 25 955 лица, от които с втори бустер – 2929.
През последната седмица 27.09. – 03.10. са ваксинирани 247 лица от областта, повече в сравнение с предходната седмица, когато са били имунизирани 194 лица.
На територията на област В. Търново продължават имунизациите срещу Covid-19 в Регионалната здравна инспекция и МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, както и в Специализираната болница по кардиология. Ваксини се поставят и в МБАЛ “Д-р Димитър Павлович” в Свищов и в МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Г. Оряховица.
Имунизациите срещу класическия вариант на SARS-CоV-2 (първична ваксинация) се извършват с иРНК ваксини на Pfizer/BioNTech и Моderna или с векторна ваксина на Янсен.
Като бустерна доза ваксина срещу Covid-19 в страната се прилага само една от следните адаптирани иРНК ваксини (на Pfizer/BioNTech и Моderna) – Comirnaty Original/ Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 или Comirnaty Original/ Omicron BA.4-5, която предстои да бъде доставена в РЗИ – В. Търново.
Бустерна доза ваксина срещу Covid-19 може да се прилага на всички лица на възраст на и над 12 г., които са заявили желание и имат завършен ваксинационен курс или са получили бустер с оригинална ваксина преди повече от 3 месеца.
Адаптираните иРНК ваксини Comirnaty Original/ Omicron BA.1 и Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 ще се прилагат като бустерна доза ваксина само във временния имунизационен кабинет в РЗИ – В. Търново. Адаптираната иРНК ваксина Comirnaty Original/ Omicron BA.4-5 ще се прилага като бустерна доза във всички временни имунизационни кабинети и в практиките на общопрактикуващите лекари.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново