За три дена Велико Търново се превърна в столица на здравето, щастието и красотата

Публикувано на пн, 16 мар. 2015
1578 четения

Кметът Даниел Панов разчупи питата на здравето и обеща да подкрепя здравния форум и през следващия си мандат.

Проф. Иван Мургов

Посетителите на “Здраве, щастие и красота” опитаха от биологичния мед на Теодора Тодорова, зам-председател на Националното сдружение на жените пчеларки.

Ивайло Проданов е първият в областта, който започва да отглежда южноамериканската билка стевия.

Особен интерес имаше към щанда на Валентин Тасков, който раздаваше еликсир на дълголетието.

За три дена Велико Търново се превърна в столица на здравето, щастието и красотата. В края на седмицата за четвърти път в Мола на града се проведе международно изложение за биопродукти, лекции, практически занимания и демонстрации, техники за самовъзстановяване и нетрадиционна медицина. Организаторите са 14 млади хора, за които здравословният начин на живот и начинът да помагат на другите са призвание и кауза.
Международното изложение “Здраве, щастие, красота” откри основателят на форума Теодор Неделчев, който подчерта, че посланието на фестивала е да помислим за здравето си предварително, преди да сме го загубили. Тялото е нашият храм и ако не мислим позитивно и не се грижим за него, няма къде да живеем. Всички изложители, експерти и учени на форума показват своя опит и собствени модели, които са успешни и са изпитали върху себе си, допълни Неделчев.
Гостите поздрави и кметът Даниел Панов. Той благодари на организаторите за чудесния уоркшоп и коментира, че в днешното за всички динамично време никой не се замисля за здравословното хранене като начин на живот и за позитивното мислене. Кметът отчете, че неговото семейство използва много от продуктите на щандовете на изложението, например киноа и мед. Приятно изненадан съм, че виждам нови био- и екохрани, полезни и за диабетиците, заяви Панов.
Според великотърновския кмет, човек трябва да мисли позитивно, което влияе на здравето, а със здравословното хранене може да не използваме лекарства, които се предлагат за всяко едно лечение. Аз смятам, че този форум трябва да има по-голяма популярност, за да има по-голямо посещение. Живот и здраве, аз ще ви подкрепям и през втория си мандат като кмет. И се надявам действително Велико Търново да бъде един пример не само за здравословното хранене, а и за здравословното мислене, каза Панов, който разчупи питата, омесена от квас и лимец специално за изложението. След това кметът получи като подарък пакет с пчелни продукти от Националното сдружение на жените пчелари, в което членуват 50 дами. Те се представиха с фермерски щанд и с изложбата “На пчелите с любов”, която поставя на видно място проблема с намаляването на пчелите в България.
Теодора Тодорова, зам.-председател на женското дружество, която с баща си отглеждат 500 кошера в Ботевградско, с тревога сподели, че в Европа смъртността при пчелите е 50 процента, затова дамите от организацията са стартирали кампанията “На пчелите с любов”. Те искат да информират обществеността за състоянието на пчеларството в България и да търсят начини за преодоляване на проблемите.
Пчелата е съвършен организъм и много сериозен проблем е, че в България няма къде човек да се научи да пчеларства, защото такива училища не съществуват, сподели Тодорова. Именно това е разказала зам.-председателката в Европейския парламент пред колеги и евродепутати. За съжаление в пчеларския бизнес се отвори дупка между поколенията – има много възрастни и много малко млади пчелари, но моята мечта е у нас да се открие училище по пчеларство, каза Тодорова.
Ние сме страхотна страна, с уникална природа и можем да станем много голям износител на мед, стига да бъдат ограничени пръсканията с пестициди. 64 процента от пчелите са намалели у нас именно поради това. Не зная как вносители доставят препарати, които са забранени за употреба, но с тях се ръси навред и пчелите умират. Има случаи, при които на колеги загиват по 200 пчелни семейства и ние нищо не можем да направим, само гледаме как пчелите умират, защото са отровени от пестицидите. Освен това нямаме директни плащания за кошер, както е в други страни, дори там се плаща за опрашване на култури, а при нас това не се случва. Затова изкарваме доходите си чрез производството на мед и е много трудно да се оцелява, сподели зам.-шефката на женското дружество.
На здравния форум за първи път представи на пазара хапчета от стевия Ивайло Проданов от Велико Търново, който е горд с производството си. Южноамериканската билка е безвреден заместител на захарта и изкуствените подсладители и се препоръчва при диабетици, тъй като не влияе върху нивото на кръвната захар. Проданов и приятели са едни от първите, които внасят семена в България, а сега стевия се отглежда на много места в страната. От 2011 г. билката е официално разрешена за употреба в хранителната индустрия на страните от ЕС.
Всичко тръгна от трагедията на мои близки с диабет, разказа Проданов. Тогава младият маркетолог търси начин да помогне и научава за стевията. Решава да започне внос на семена, за да могат българите сами да отглеждат билката. Сам започва да отглежда южноамериканското растение, а трудностите не са малко. Има много голям интерес към семената, подаряваме, продаваме, закупихме таблетираща машина, а финансирането идва по проект на програмата за развитие на човешките ресурси, обясни маркетологът. В производството вече има технолог, машинен оператор, експерт по продажбите, сега се търсят дистрибутори за цялата страна. Ценното е, че всички продукти в хапчетата от стевия са от растителен произход и те са подходящи и при нормализиране на теглото, понижаване на холестерола, при кожни заболявания и др.
Особен интерес на изложението предизвика срещата на великотърновци с проф. Иван Мургов, създателя на българските пробиотици “Ентеросан”, микробиолог и бивш зам.-ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той отчете, че днес ние се храним с консерванти, а като сме болни, прибягваме до антибиотици. Те обаче разрушават не само болестта, но и микрофлората на храносмилателния тракт. В резултат на това се стига до дисбактериоза, от която заболява самата храносмилателна система. Именно пробиотиците помагат за поддържане на баланса на микрофлората в стомаха и червата. И проф. Мургов обясни, че пробиотиците са биологично активни препарати с висока концентрация на живи активни клетки на лактобацили и бифидобактерии, които помагат на организма да преодолее стомашно-чревни инфекции, метеоризъм, запек, подпомагат функциите на жлези с вътрешна секреция, редуцират повишения холестерол, разреждат епилептичните припадъци, нормализират хипертонията, усилват имунната система. А има и пробиотик, който помага при херпес Зостер. Подходящ е при вирусни инфекции, в т.ч. и грип, каза професорът.
Своя еликсир на здравето и дълголетието представи и бившият летец Валентин Тасков от габровското село Ловни дол, лечител и консултант по геронтология. Сместта съдържа 200 мл топла вода, 1 супена лъжица ябълков оцет, 2 чаени лъжички пчелен прашец, 1 супена лъжица билков мед и 20 капки спиртен разтвор на прополис. Коктейлът се пие сутрин на гладно и вечер 1 час преди лягане, като сутрин не закусваме и в 11,00 часа изяждаме една ябълка. Тасков допълни, че за подсилване на еликсира редувано преди него се прибавя по 1 чаена лъжичка зехтин, ленено, сусамово и тиквено масло.
Уникална машина “Roboclean” за почистване на дома показа софийска фирма на форума “Здраве, щастие, красота”. Тя е първата в света, която йонизира и пречиства въздуха, може да прави инхалации и ароматерапия. Машината се управлява дистанционно, има мокри процеси за пране на килими, мокети, мека мебел и миене на теракот, фаянс и др. Системата е много удобна за съвременните домакинства, заети основно с работата си.
По време на изложението интересът към женската красота в индийската култура струпа десетки дами в ателието по рисуване с къна на Стела Христова – Сачи, преподавателка в НБУ. Индийски символи оживяха на ръцете на великотърновки, а Христова обясни, че това изкуство е свързано с любовта, като чрез къната се създава връзка между жената и мъжа. Самото декориране на тялото с естествени пигменти се нарича махенди, а този индийски боди арт има различни техники и модели за рисуване. Къната се смята за здравословна и чрез махенди тя пречиства тялото от негативти енергии. Най-важното в рисуването е, че се комбинират елементи от животни, птици и растения, подчерта преподавателката. И допълни, че най-голямото предизвикателство на махенди е да не те е страх да сгрешиш и да се омажеш. Но трябва да продължиш.
На форума дойдоха много почитатели на д-р Вергиния Георгиева, диетолог и ученичка на Лидия Ковачева, която имаше лекция за лечебното гладуване, диетите и нанотехнологиите в медицината. Лекарката е помогнала на много хора, а тази година ще организира семинари и здравословни уикенди сред природата около Велико Търново и Габрово. Поне за 2-3 дена да ви “омесим” с танци, диети, тибетски ритуали, смехотерапия, каза диетоложката. За съжаление все по-млади хора от стрес, срив на имунитета и негативни емоции се разболяват от рак, хипертония, диабет и според д-р Георгиева онкологичните заболявания вече са епидемия. Тъй като не всеки може да си позволи да посети центъра по природна медицина в София, ученичката на Лидия Ковачева е започнала и телевизионни предавания по темите за бодискенер диагностика и терапия, лечебно гладуване, диети при домашни условия и др. Има отворена телефонна линия и всеки може да задава директни въпроси всеки вторник от 20 ,00 до 21,00 часа по “Канал 3”. В неделя от 9,00 часа е повторението.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново