За опасен грип в Китай предупреждават от Регионалната здравна инспекция

Публикувано на пн, 20 ян. 2020
343 четения

За нов опасен вирус, регистриран в Китай, предупреждават от Регионалната здравна инспекция във В. Търново. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията здравните власти в град Ухан, административен център на провинция Хубей, са информирали за взрив от случаи на пневмония с неясна етиология сред хора, посетили пазар за продажба на риба и животни в града. Заболелите са били с оплаквания от треска, затруднено дишане и двустранна пневмония. До 5 януари случаите са общо 59, седем от които са в критично състояние.
Проведените лабораторни изследвания изключват като причинители сезонните грипни вируси, вирусите на птичия грип, аденовируси, коронавируси, причиняващи тежък остър респираторен синдром. Според Европейския център за контрол на заболяванията вероятно се касае за нов коронавирус, като причините за взрива засега остават неясни.
Според китайските власти не се наблюдава предаване на инфекцията от човек на човек.
По информация на Световната здравна организация, лица със симптоми на пневмония и данни за пътуване до Ухан са идентифицирани на международни летища. Директни полети от Ухан има до Париж, Лондон и Рим в рамките на Европейския съюз. Затова всички лица, посетили засегнатите територии, и имат симптоми на грип или остро респираторно заболяване, трябва да потърсят лекарска помощ. При предстоящо пътуване в Китай се препоръчва имунизация с противогрипна ваксина поне две седмици преди заминаването, предупреждават от РЗИ.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново