Всеки може да провери безплатно своя ХИВ статус, напомнят от РЗИ

Публикувано на вт, 14 февр. 2023
210 четения

Всеки може да провери своя ХИВ статус в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН в Регионалната здравна инспекция във В. Търново. До 15 февруари включително кабинетът ще работи от 09,00 до 12,30 ч. и от 13,00 до 15,30 ч. По изключение ще работи и във вторник, като в останалите дни от годината е отворен само в понеделник и сряда. Изследването е напълно безплатно за всички, пожелали такова, и се извършва с индивидуален код вместо с име и по този начин се гарантира тяхната анонимност. На място може да се получи и консултация, която има за цел да прецени индивидуалния риск от заразяване при всеки клиент и да отговори на всички негови въпроси, свързани с проблема СПИН.
Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН в РЗИ – В. Търново, е разкрит на 1 декември 2003 г. в рамките на съвместен проект между Министерството на здравеопазването, Световната здравна организация и Програмата за Развитие на ООН и е един от дванайсетте кабинета от този тип в страната. Счита се, че разкриването на мрежа от консултативни кабинети в България предоставя възможност за превантивно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН, което на този етап би допринесло за ограничаване на разпространението на ХИВ инфекцията в страната.
Във Великотърновска област през 2022 г. са открити 5 нови серопозитивни лица. През кабинета за безплатно изследване са преминали общо 84 души на възраст от 19 до 52 години, като от тях 27 са жени и 57 мъже, посочват от здравната инспекция.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново