Всеки 40-и във Велико Търново е с риск за наследствен висок холестерол

Публикувано на чт, 2 апр. 2015
712 четения

Лилия Николова, доц. Пламен Попиванов, Иван Димитров и Ива Димова (отляво надясно) от “Български пациентски форум” отчетоха тревожни резултати при скрининга на великотърновци за фамилната хиперхолестеролемия.

Всеки 40-и във Велико Търново е с риск от наследствен висок холестерол, сочи анкетен скрининг на Федерация “Български пациентски форум”. Три дена доброволци от пациентската организация в София проведоха кампания в старата столица, като чрез въпросник изследваха 564 души. От тях 14 са застрашени от повишен холестерол и са препратени към кардиолог, сочат резултатите. Тревожното е, че повечето от тях са млади хора, а някои дори заявили, че това не ги интересува и че ще се случи това, което им е предопределила съдбата, дори да се лекуват, отбеляза Ива Димова от пациентския форум. Тя е координатор по проекта “Аз съм Мона Лиза”, който провежда този скрининг за висок холестерол в 8 града в страната, сред които и Велико Търново. М.г. имахме такава анкета и в София. Оказа се, че при 2000 анкетирани, 200 души са фамилно обременени и са насочени към лекар специалист. За разлика от други европейски страни, където тази статистика е един на 300 души, уточни Димова.
Срещата ни с великотърновци показа още, че българинът е здравно неграмотен, не иска да се информира и малко се интересува от здравето си. Парадоксален е фактът, че хората бъркат холестерола с хемоглобина и кръвната захар, а фамилната хиперхолестеролемия е 10 пъти по-смъртоносна, отколкото онкологичните заболявания, отчете пред журналисти Иван Димитров, председател на пациентския форум. Затова лечението на този проблем се нарежда в графата “спешност”, тъй като от инфаркт и инсулт вече умират българи под 40 години, като един от виновниците за това е повишеният холестерол. За съжаление този риск се предава по наследство и е твърде опасен, когато се наследява и от двамата родители.
10-12 на сто от пациентите с инфаркт имат фамилна хиперхолестеролемия, отчете доц. Пламен Попиванов, ендокринолог и шеф на клиника в университетската Александровска болница в София. Тази група болни са доста рискови, тъй като при тях инфарктите и инсултите се развиват дори преди 35-годишна възраст. Ние обаче може да овладеем наследствения холестерол с лечение още от детска възраст и да удължим живота на тези хора с 20-30 години, коментира доц. Попиванов. Още повече, че повишеният холестерол има видими белези. Това са мастни жълтеникави отлагания – меки малки топчета, около и в очите, по лактите, коленете, Ахилесовото сухожилие.
В България прогнозите са, че около 14 000 души имат фамилен повишен холестерол, тъй като се смята, че един на 300-500 души има този проблем. Това обаче е европейска статистика. У нас обаче резултатите са доста тревожни. За съжаление, вместо да профилактираме такива рискови пациенти, ние лекуваме усложненията от инфарктите и инсултите, което излиза твърде скъпо на държавата, каза още доц. Попиванов. И допълни, че той приветства мисията на доброволците от “Български пациентски форум” за информиране на населението за фамилната хиперхолестеролемията.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново