Все повече великотърновци играят китайска гимнастика от Шаолин

Публикувано на вт, 10 мар. 2015
1179 четения

Китайска гимнастика от манастира Шаолин се харесва от все повече великотърновци, съобщи Росен Божков, треньор на група, чийто последователи се увеличават. Става въпрос за древното изкуство на движенията и медитацията Тай-чи, които укрепват и лекуват тялото и душата, създават хармония и регулират енергията, за да сме здрави.
Божков практикува Тай-чи от 20 години и дълго време е играл китайската гимнастика в Холандия. Там упражненията, залегнали в основата на източните бойни изкуства, са разпространени масово и в групите се включват холандци от различни възрасти. Треньорът обясни, че във Велико Търново Тай-чи се предпочита предимно от настоящи и бивши спортисти, но напоследък тренират и възрастни, които предпочитат по-плавните движения и медитацията.
За ефекта от гимнастиката има значение и храненето. Препоръчва се предимно вегетарианска храна и най-вече плодове, зеленчуци и мед, които съдържат живи ензими.
Божков още не е бил в манастира Шаолин и не крие, че това е негова голяма мечта. В момента в Европа се разпространяват много видове Тай-чи, аз съм привърженик на т.нар. “дълга серия” от упражнения, сподели и треньорът. При тях физическото равновесие е ключът към душевния мир, а когато това се постигне, човек се чувства здрав.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново