Водещ уролог изнесе лекция в МОБАЛ

Публикувано на пн, 7 Ное. 2022
529 четения

Известният уролог-андролог д-р Георги Лазаров изнесе лекция в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново, която премина при голям интерес. Темата на лекцията бе “Ниско нормални нива на тестостерон при млади мъже”. Проблемът, към който насочва усилията си авторитетният уролог-андролог е изключително актуален, защото се описва един нов синдром. На презентацията присъстваха лекари, студенти във филиала на Медицински университет – Варна, в старата столица и гости.
Събитието беше организирано от изпълнителния директор на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” д-р Красимир Попов съвместно с д-р Лазаров, който работи в ПСАГБАЛ “Св. София”.
“Бихме искали да възобновим една много добра традиция в тази болница да осъществяваме срещи, колегиуми и симпозиуми по различни здравни теми, които представляват интерес за общественото здравеопазване и лечебно-терапевтичния процес”, заяви д-р Красимир Попов. Той припомни, че месец ноември е обявен от Световната здравна организация за месец на мъжкото здраве, което е и повод за лекцията в областната болница.
“С напредването на възрастта при мъжете настъпва понижение на нормалното ниво на тестостерон. Обикновено този спад е 1-2 % годишно след навършване на 30-годишна възраст на мъжа. Отдавна е установено, че намалението на нивото на тестостерона води до изменение на телесната структура, понижена енергия, депресивно настроение, намаление на когнитивната и оплодителна способност и др. Научен интерес у нас предизивка една група мъже с продължително персистиране на средно или ниско нормално ниво на тестостерон”, заяви д-р Георги Лазаров. За изясняване на причините за тези ниски нива на мъжкия полов хормон е направено задълбочено проучване сред изследваните мъже, включително начина им на живот, хранене, физическа активност и други.
“С понижението на стойностите на тестостерона средната стойност на кръвната захар започва да нараства. Да, тези мъже още нямат развита инсулинова резистентност, но тенденцията на нарастване на кръвната захар е съвсем показателно. Нивото на холестерола също нараства, особено при мъжете със затлъстяване”, посочи д-р Лазаров. Той подчерта, че най-голяма връзка между понижените нива на тестостерон има с триглицеридите, които могат да имат високи стойности дори и при нормален холестерол. Сред нарушенията при понижени нива на мъжкия полов хормон се срещат и други проблеми, свързани с ерекцията и с оплодителната способност.
А съветът на д-р Лазаров към мъжете е поне веднъж годишно, дори и да нямат оплаквания, да посещават уролог, за да се грижат за своето здраве. А ако се появят оплаквания, да не губят време и да потърсят помощ от специалист.
След презентацията на д-р Лазаров, събитието продължи с лекция на доц. Диана Димитрова, директор на филиала на Медицински университет – Варна. Темата бе “Биологични основи на сексуалното поведение”.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново