Внимание! Хората с татуировки не могат да се изследват с ЯМР

Публикувано на ср, 16 Ян. 2019
6405 четения

Според различни световни статистики близо една трета от хората до 35-годишна възраст в света имат поне една татуировка. Модната тенденция да украсяваме телата си е актуална вече повече от 20 години, а интересът не само не намалява – напротив, увеличава се. Оказва се обаче, че има много рискове покрай рисуването върху телата, а един от тях е невъзможността татуиран човек да се изследва при необходимост на ядрено-магнитен резонанс.
“По-често проблемите са с татуировки, правени преди около 20 години, тъй като тогава в багрилата се е съдържало желязо, а това прави изследването с ЯМР невъзможно”, коментира д-р Димитър Казаков, началник на Отделението по образна диагностика в МОБАЛ “д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново.
Магнитно-резонансното изображение “MRI” е магнитен резонанс, който е процесът, използван за създаване на картини или изображения на вътрешността на нашите тела под формата на много тънки “резени”. Създадените изображения се използват за диагностициране на по-неясни медицински заболявания, като множествена склероза, инфекция на мозъка или гръбначния стълб, тендонит и дори ранните стадии на инсулт. Двете основни функции на машината за ядрено-магнитен резонанс са мощно магнитно поле и радиочестотни импулси, които съвместно изпращат сигнали от съоръжението до тялото ни и след това обратно към компютър, а той преобразува математическите данни в изображение.
Това е мощната магнитна сила, която създава загриженост не само за тези, които са татуирани, но и за всеки, който има метални предмети в тялото си, като медицински или стоматологични импланти, пейсмейкъри или дори метални фрагменти. Магнитната сила на машината за ЯМР е толкова силна, че дори най-слабата използвана машина

е 10 000 пъти
по-мощна от
силата на
магнитното
поле на Земята

Преди около 20 години и по-назад във времето мастилото за татуровки е съдържало малки фрагменти от метал, както и от други съставки. Причината татуирани да не се допускат до този тип изследване е, че магнитната сила привлича толкова тежко металните фрагменти, че предизвиква усещане за парене в мястото на татуировката.
“Проблемът е, че частиците желязо в мастилото на старите татуровки, попаднали в магнитното поле, нарушават рязкостта и целостта на образа. Не е възможно апарат да бъде повреден, ако бъде изследван татуиран пациент, но е възможно там, където е рисунката, при нагряването на тези метални частици татуировката да пари, да предизвика болка, дори да се получи и изгаряне, но за щастие ние не сме имали такива случаи”, обяснява д-р Казаков.
“Поради тази причина преди всяко изследване

нашите
пациенти
подписват
формуляр за
информирано
съгласие

В него много ясно са изброени противопоказанията за нашите изследвания, като наличие на пейсмейкър, слухови импланти, сърдечни клапи, метални импланти от оперирани стави и татуировки. Пациентът е длъжен да опише има ли татуировка, къде се намира и преди колко години е направена”, допълва рентгенологът. “Ако рисунката е на мястото, което трябва да изследваме – отказваме на пациента, тъй като образът няма да е диагностично информативен. Но ако нуждаещият се от ЯМР е с татуиран крак, а трябва да снимаме глава – няма голям проблем”, пояснява ръководителят на Отделението по образна диагностика.
Сред останалите рискове при татуиране на челно място е заразяването с болести. Ако хигиената не е добра, е възможно да се сдобиете с хепатит С, хепатит В, СПИН, тетанус, туберкулоза. Вече има изключително много опитни татуисти, работещи в квалифицирани студиа, но въпреки това е факт, че съвременната медицина

не е одобрила нито един
пигмент за
татуиране

Дори къната, с която се рисуват върху кожата временните татуировки, има медицинско разрешение само като боя за коса, но не и за върху кожата.
Кожните смущения също са проблем, с който можем да се сдобием след татуиране, като е възможно да се образуват грануломи – подутини. Ако тялото ви е склонно, една рисунка може да образува и келоиди – големи белези. Татуировката може да причини бактериална инфекция, а типичните признаци са червенина, висока температура, потене и изтичане на течност от обработената кожа.
Багрилата, които се използват, макар и в днешни дни рядко съдържащи железни частици, могат да причинят алергична реакция. Алергията се проявява като силно раздразнение и сърбеж по кожата и може да се отключи дори години, след като е направена татуировката. Въпреки рисковете и масовото неодобрение на представителите на медицината, хиляди хора по света всекидневно рисуват различни картини и символи по тялото си, за да затвърдят своята идентичност или просто да оставят дълъг спомен за краткотрайна своя емоция.
Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново