“Българската Коледа” подпомогна лечението на малката Виктория от Горна Оряховица

Публикувано на чт, 4 Дек. 2014
456 четения

“Българската Коледа” подпомогна лечението на малката Виктория от Горна Оряховица. Момиченцето е на 3,5 години и страда от вроденото заболяване спина бифида и хидроцефалия ­ непълно изграждане на гръбнака на бебето по време на бременността. Виктория е оперирана два пъти и в момента е на рехабилитация в софийската болница “Света София”.
Майката Наталия Христова разказа, че “Българската Коледа” е отпуснала 800 лв. за три рехабилитации по една седмица в “Света София”. След всяка от тях Виктория се чувства по­добре, но рехабилитацията продължава и вкъщи. Рехабилитатор е майката, която е обучена в болницата. Вкъщи със съпруга ми сме се отдали изцяло на тази рехабилитация, много искаме Виктория да оздравее, заяви Наталия. Тя разказа още, че на момиченцето предстои нова операция, но детето още е малко. Напролет ще бъдат направени нови изследвания, които ще покажат дали догодина това може да стане.
Досега Наталия е била безработна. Семейството е затруднено с допълнителните разходи за Виктория, която има сестра близначка Вивияна. От 1 декември майката е включена в социална програма и е назначена като домашен санитар. Програмата е шестмесечна и семейството се надява тя да бъде продължена. Когато Виктория е в София за рехабилитация по клинични пътеки, се харчат по 500­600 лв. за транспорт, нощувки и храна, сподели Наталия. Момиченцето има нужда от по­честа рехабилитация, за която родителите заплащат всичките разходи. Необходими са най­малко по 40 лв. дневно.
Тази година “Българската Коледа” в областта е помогнала само на Виктория и на неонатологичното отделение на МОБАЛ “Д­р Ст. Черкезов”, където е дарен слухов апарат. Вчера стартира 12­ото издание на благотворителната кампания “Да помогнем на децата с вродени заболявания”.
Спина бифида е сред най­често срещаните вродени дефекти при новородените. За да се елиминира този риск, на бременните жени се препоръчва да пият фолиева киселина, особено в най­ранните етапи на бременността.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново