Въвеждат се извънредни мерки в областта заради птичия грип

Публикувано на чт, 29 ян. 2015
310 четения

Въвели сме извънредни мерки в областта заради птичия грип в Бургас, съобщи д-р Станимир Спасов, директор на Областната агенция по безопасност на храните. Той уточни, че в Бургаско са открити две умрели птици, при едната от които е открита високопатогенна инфлуенца А – H5N1.
Подготвени сме за опасността за разпространение на птичия грип още от есента. Тогава свикахме общинските епизоотични комисии и предприехме мерки, обясни д-р Спасов. Особено внимание е обърнато на ловците, собствениците на язовири и инспекторите от Агенцията по рибарство, които да съдействат при намирането на умрели птици. Птицефермите също са под контрол, като търговията с птиче месо се ограничава, а пазарите за птици се проверяват. Разпоредено е още периодично да се извършват клинични прегледи и сондажни вирусологични изследвания на домашни и диви птици.
Опасността от разпространение на птичия грип съществува и неприятното е, че болните птици заразяват и хора, каза още д-р Спасов. Засега обаче завишена заболеваемост и смъртност при домашните птици в областта няма. Проверките обаче продължават.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново