Във Велико Търново започва кампанията “Не е късно да спрем остеопорозата”

Публикувано на ср, 11 мар. 2015
589 четения

Във Велико Търново започва кампанията “Не е късно да спрем остеопорозата”. Със съдействието на общината тя ще се проведе на 17 март 2015 г., а целта е да има ранна превенция на заболяването и свързаните с него фрактури сред хората от третата възраст. Инициативата е насочена предимно към пенсионерите на града.
Изследванията на костната плътност ще се проведат в клуба на пенсионера и инвалида на ул. “Възрожденска” 12 от 10,00 до 16,00 часа. Записванията вече започнаха на тел. 0884 714 439, а изпълнители са екип от асоциация “Жени без остеопороза”, която реализира проект за измерване на костната плътност на хората от пенсионерските клубове в страната. Досега са обхванати 15 000 души над 60-годишна възраст.
Д-р Диляна Вачкова от Общината уточни, че такава кампания се прави за втори път в клуба. Освен че ще бъде измервана костната плътност на възрастните хора, те ще бъдат информирани и за рисковете от счупвания на костите, а също и за превенцията, която включва повече движения за укрепване на костите и мускулите и употребата на калций и витамин D. Предвидени са и информационни материали, които ще бъдат разпространени по време на прегледите.
Ако при прегледите се установят нарушения на костната плътност, пациентите ще бъдат препращани за уточняване на диагнозата и допълнителни изследвания, заяви д-р Вачкова.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново