Във Велико Търново стартира кампания “Аз съм Мона Лиза”

Публикувано на пн, 30 мар. 2015
639 четения

Според световни проучвания прототипът на известната картина на Леонардо да Винчи - Джокондата, е била първият диагностициран пациент с хиперхолестеролемия.

От днес във Велико Търново стартира кампания “Аз съм Мона Лиза”. Тя се изпълнява по проект на Федерация “Български пациентски форум”, като доброволци от организацията ще правят скрининг за фамилна обремененост на хиперхолестеролемия (висок холестерол).
Назовахме кампанията “Аз съм Мона Лиза”, тъй като според световни проучвания прототипът на известната картина на Леонардо да Винчи – Джокондата, е била първият диагностициран пациент с това заболяване, обясни Ива Димова, координатор на проекта. Скринингът във В. Търново ще се проведе от 30 март до 1 април от 11,00 до 16,00 ч. в градинката до пощата в центъра на града, като всеки желаещ ще попълва специален въпросник, който е унифициран за страните от ЕС. Според резултатите великотърновци ще бъдат насочвани към местен кардиолог, подкрепящ кампанията.
Правим тази кампания за втора поредна година, но сега стартираме от В. Търново, заяви Димова. Според нея, всеки, който има в семейството си ранен инфаркт или инсулт, трябва да изследва холестерола си, тъй като той е наследствен и е един от виновниците за сърдечносъдовите заболявания. В световен мащаб високият холестерол се среща при 1 на 300 души, а в България заболеваемостта е по-честа, сочат данни от проучването на Федерацията през миналата година.
Увеличеното количество холестерол в кръвната плазма – хиперхолестеролемия, само по себе си не е заболяване, но води до развитие на атеросклерозата, което е предпоставка за усложнения при сърдечносъдовите заболявания. Съществуват два вида холестерол – добър и лош, като функцията им е антагонистична. Добрият поема излишните мазнини и ги отнася до черния дроб за преработка. Лошият задържа мазнините в кръвта и това е риск за сърдечносъдовите заболявания. Нивата на лошия холестерол могат да бъдат редуцирани, като се ограничи приемът на вредните мазнини. Добрият може да се завиши чрез консумация на полезни мазнини, както и чрез физически упражнения.
В България за горна граница на холестероловите нива се приема 5,7 ммол/л, но за идеален холестерол се смята резултатът под 5 ммол/л. Жените по-често имат по-висок холестерол, отколкото мъжете. Сладко, тестени храни, месо и млечни продукти са отговорни за повишените нива. Причини са също заболявания на щитовидната жлеза и бъбреците, диабет, алкохолизъм и наднормено тегло.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново