Във Велико Търново отваря врата първият частен диализен център

Публикувано на пт, 20 февр. 2015
3255 четения

От 23 февруари във Велико Търново отваря врата първият в областта частен диализен център. Той е регистриран по Закона за лечебните заведения и от тази седмица има договор с РЗОК.
В новия център ще лекуват с модерна апаратура, консумативи и лекарства, като доказани нефролози ще помагат на пациенти с хронична бъбречна недостатъчност. Лечебните процедури се осъществяват с диализатори, които пречистват кръвта от непотребните вещества, тъй като бъбреците са увредени и не могат да изпълняват тази функция.
Управител на диализния център е нефрологът д-р Валентина Атанасова, която обясни, че лечението за пациентите е напълно безплатно в рамките на здравното осигуряване. Обзаведени са 12 поста с легла и апаратура, а пациентите ще пристигат с медицинска документация, оформена от личните доктори и лекарите специалисти. Заедно с д-р Атанасова ще работи и д-р Йорданка Любомирова, също нефролог. Към персонала влизат още пет сестри, от които една старша.
В областта има още два хемодиализни центъра, които се намират в МОБАЛ в старата столица и в болницата в Свищов. В тях също работят дългогодишни и доказани лекари, но проблемът е, че през годините бъбречната заболеваемост у нас се увеличава и задълбочава и пациентите с хронична бъбречна недостатъчност стават все повече. Общо в областта над 120 пациенти се лекуват в двата болнични центъра. В същото време трансплантациите на бъбрек са единични.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново