Във Велико Търново изкупиха ваксините против грип

Публикувано на пт, 6 Окт. 2017
461 четения

Хората масово купуват ваксини против грип, нямаме в момента, но пак ще заредим, заявиха вчера от повечето аптеки във Велико Търново. Според фармацевтите, октомври е подходящ месец за ваксиниране, като имунитетът на ваксините трае повече от шест месеца.
Тази година в аптеките на старата столица се продават два вида противогрипни ваксини. Едните са четиривалентни и съдържат щамовете “Мичиган”, “Хонконг”, “Бризбейн” и “Пукет”. Вторите са тривалентни и в тях са включени същите щамове, но без “Пукет”. Четиривалентните струват между 18 и 20 лв., а тривалентните – между 8 и 10 лв.
Противогрипната ваксина се поставя веднага след закупуването и обикновено това правят джипитата. Ако препаратът не може да бъде употребен веднага, се съхранява в хладилник. Когато това условие не е изпълнено, ваксината не трябва да се поставя, обясниха лекари. Преди години самите семейни лекари закупуваха противогрипни ваксини и ги поставяха на свои пациенти. Сега тази практика почти е изчезнала и всеки си купува ваксина по избор от аптеките.
За разлика от други години, още не е ясно дали традиционният кабинет в Регионалната здравна инспекция на Велико Търново тази година ще работи за пациенти, където също поставят ваксини. Практиката беше човек да отиде със закупена от аптеката ваксина и там да му я поставят срещу 2 лв. за услугата. Имаше възможност там също да се закупи ваксината и да го ваксинират веднага. Все още имунизациите против грип не влизат в задължителния имунизационен календар на страната, финансирането на който е осигурено от държавата.
И тази година се очаква епидемията от грип да ни връхлети в края на януари 2018 г., но може да има изненади, както миналата година. Точните прогнози са трудни. Очакваме щама “Мичиган”, който е открит преди две години и е нов за страната, обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Той обясни, че новият щам заменя “Калифорния” и успокоителното е, че “Мичиган” не предизвиква такива усложнения. В Австралия преминалата епидемия е показала една класическа картина на грипа, като най-засегнатите групи са били възрастните хора над 80 години и деца между 5 и 11 години.
Според проф. Кантарджиев, грипът е сериозно заболяване и не бива да се пренебрегва. Заразяването става много бързо – чрез кихане и кашляне, но вирусите могат да живеят върху запрашена среда или предмети. Затова хигиената – лична и обществена, е много важна. Човек не трябва да си пипа лицето през деня, ако работи в колектив или участва в обществени събития, защото така много често може да се инфектира с грипния вирус.
Инкубационният период на заразяване е много кратък, от 1 до 5 дена. А може и до два часа човек да рухне. Началото е бурно, с висока температура, силно главоболие и болки в очите, което е характерен симптом за заболяването. Появяват се болки в крайниците, отпадналост, кашлица. Температурата трае няколко дена, понякога надминава 40 градуса. Често се прибавя бактериална инфекция и усложненията обикновено са пневмонии. Но може да се стигне и до миокардити и други тежки болести.
При липса на усложнения, лечението задължително се провежда вкъщи с витамини и медикаменти, които облекчават симптомите, препоръча проф. Кантарджиев. Важно значение има и приемането на повече вода, сокове, чай. По преценка на лекаря могат да се приемат и антивирусни препарати, но това трябва да стане до 36-ия час от разболяването. Засега ваксинирането против грип си остава най-сигурният метод за предпазване от инфекцията. Въпреки това може да се случи човек да се разболее, макар да се е ваксинирал. Но прекарва заболяването по-леко, без усложнения. Няма как да направиш пневмония и да се засегнат вътрешните органи, коментира професорът.
Между 10 и 30 процента от българите се разболяват от грип, е категоричен проф. Кантарджиев. Според него ваксината трябва да се сложи най-късно до края на октомври, за да може организмът да изгради антитела и да реагира на грипните вируси. През последните години първите грипни щамове се откриват още през ноември и първо идва грип В, а след това и грип А, който обикновено доминира.
У нас всяка година от грип боледуват над 500 000 българи. Смъртните случаи са над 3000, твърди проф. Кантарджиев.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново