Във В. Търново откриват най-големия лъчетерапевтичен център в страната

Публикувано на ср, 25 мар. 2015
2768 четения

Във В. Търново откриват най-големия лъчетерапевтичен център в страната

В края на май или началото на юни 2015 г. откриваме най-големия лъчетерапевтичен център в страната, който е част от онкологията на Велико Търново и е изграден със средства по европейски проект за 10 млн. лв., съобщи управителката д-р Мария Рачева. В момента част от супермодерната апаратура е монтирана, сред която е линейният ускорител и техниката за брахитерапия. Ние сме единствената онкология в страната, която получихме и втора апаратура, именно за брахитерапията. Чрез нея се облъчват жени с рак на шийката на матката и мъже с рак на простатата. Когато двете заболявания са в първи или втори стадий, не се налага операция, те се лекуват само с брахитерапия.
Лъчетерапевтичният център има и нов скенер. Когато се монтира апаратурата изцяло, ще дойдат специалисти от Германия и Англия, за да обучат търновските онколози. След това за работа с апаратурата ще пристигне лиценз от Агенцията за ядрено регулиране. Прогнозата е през юни или юли да сключим договор със здравната каса, за да лекуваме безплатно.
За съжаление онкозаболеваемостта се увеличава в областта, но още по-тревожното е, че пристигат пациенти в трети и четвърти стадий на заболяването, когато не може нищо да се направи. Повече от 50 процента от тях вече имат разсейки в другите органи. През миналия век имахме по-малко апаратура, пациентите бяха при нас и нямахме такава висока заболеваемост, защото ги лекувахме в ранен стадий. Сега има много болници и модерна техника, а резултатите са още по-негативни. Според д-р Рачева неспециалисти правят диагностика на рак, което допълнително усложнява нещата. При всяко едно съмнение, че нещо не е наред в тялото, да се правят изследвания при специалист, апелира онколожката.
От 23 март до 9 април в онкологията на В. Търново върви профилактична кампания, организирана от Националната организация за правата на пациентите. Онколозите правят прегледи за рак на гърдата и изследвания на простатата. Всеки може да се запише на тел. 0878 271 150. На ден се преглеждат между 10 и 20 пациенти и ако се открие рак, те остават на лечение в онкологията. Д-р Рачева предупреди, че при жените се правят само прегледи, без мамография. Тя се извършва само при необходимост.
Имаме млади мъже на 40 г., които вече са болни, затова особено държим на изследвания да идват все повече мъже, апелира д-р Рачева. Тя коментира още, че голяма част от младежите пият хормонални препарати, които оказват лошо влияние на клетките и те се израждат в рак. Проблемът е, че младите хора се консултират от интернет, а не с лекари, които могат да ги контролират.
Не е желателно да се пият хормонални препарати и в критическата възраст при жените, тъй като те стимулират рак на гърдата. Парадокс е, че жените си споделят коя какъв препарат употребява и дори си ги разменят, което е недопустимо, каза още д-р Рачева.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново