Ваксините свършват, лични лекари отлагат имунизациите

Публикувано на вт, 24 мар. 2015
605 четения

Да се отложи провеждането на реимунизациите на деца с 5-компонентната ваксина до второ нареждане, разпорежда чрез писмо до всички джипита в областта Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Причината е, че на организирания от здравното министерство търг за доставка на 4-, 5- и 6- компонентни ваксини не е подадена нито една оферта, обясняват в писмо министерските чиновници. Те уточняват, че МЗ има възможност да купи ваксини и без търг, но кога ще стане това, никой не казва. От друга страна, министерството нарежда до 1 април 2015 г. джипитата да предоставят справки какви и колко ваксини има при тях, с които да бъдат имунизирани бебетата.
Обезпокоени сме от разпорежданията на МЗ и РЗИ, тъй като строго спазваме имунизационния календар и всяко отлагане на имунизацията създава допълнителни проблеми за децата, заяви д-р Христо Димитров, шеф на областното сдружение на джипитата. Не е ясно дали колегите ми имат заделени ваксини в кабинетите си, за да не нарушават имунизационния календар. Ние непрекъснато убеждаваме семействата, че трябва да имунизират децата си, а става така, че държавата не може да осигури доставките. Ваксините се предоставят на РЗИ от здравното министерство, а след това регионалната инспекция ги раздава на джипитата. Те са безплатни за пациентите и не се продават в аптеките, каза д-р Димитров.
До днес сме изпълнили всички поръчки на общопрактикуващите лекари в областта, на които сме раздали ваксини по имунизационния календар на страната, обясни Нина Стоянова, инспектор в отдела за противоепидемичен контрол при РЗИ. Тя не скри опасността, че утре ваксините могат да свършат, тъй като има проблем с доставките на национално ниво. Още през август 2014 г. сме изпратили нашата заявка в МЗ, уточни Стоянова.
Вчера обаче в средите на джипита усилено се коментираше, че проблемът идвал от факта, че от здравното министерство нарочно поставяли “солени” условия за търговете на ваксини, за да няма оферти. След това МЗ ги купувало от приближени до властта фирми на високи цени.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново