Вадим Шишкин: “Тялото ни е изключително мъдро, слушайте го”

Публикувано на вт, 10 мар. 2015
1376 четения

Вадим Шишкин е президент на Федерацията по бойни изкуства в Русия и водещ преподавател в Център Норбеков. Майстор е на бойните изкуства, многократен шампион и носител на титли от международни и национални състезания по джудо и самбо. През 2000 година преминава оздравителните курсове по системата на академик М. С. Норбеков. През същата година става и организатор на тези курсове. Провежда курсове на различни нива по системата на Норбеков в редица страни, сред които Русия, Украйна, Беларус, България, Индонезия, Виетнам, Китай, Франция, Гърция. През 2006 година разработва авторски курс “Пластика на живота”. Провежда редица тренинги по тази методика в различни региони на Русия и други държави.
– Г-н Шишкин, как се появи авторският ви курс “Пластика на живота”?
– Занимавах се с бойни изкуства и от там започна всичко. Преди началото на всяка тренировка е необходима разгрявка. Първоначално започнах да събирам упражненията, които се използват при нея, и така постепенно се появи “Пластиката на живота”. В началото, преди около 12 години, започнах да помагам на хората да разпуснат, да се омекотят, но после всичко прерасна в отделен курс, от естествени меки вълнообразни движения, които са естествени, природни. Първоначално беше непривично за хората, които ги практикуват, защото повечето ни движения в ежедневието имат ъгли. Оказа се, че чрез тези упражнения в много от хората бяха премахнати емоционалните им блокажи в тялото, страховете им изчезваха. Във физиологията има една зона на гърба от седми шиен до седми гръден прешлен, която е позната като на зоната на страха. По време на страх това състояние се появява неосъзнато, ако е един път добре, но ако е постоянно, тогава вече има проблем, защото може да премине в хронично състояние. Това води и до това, че човек по този начин затваря своите мечти и цели.
За това в началото с този комплекс хората омекчават тялото си. Ефектът не е мигновен, защото ъгловите движения при хората преобладават, но след няколко дена те се приучават как да ги практикуват правилно и в тях се появява състоянието на комфорт.
Трябва да знаем, че най-мъдро е тялото и именно чрез тялото работим със себе си, със страховете си, с взаимодействието, с доверието. Курсът представлява цял пластичен комплекс от движения и практики, но в него има и много психологическа работа, която правим самостоятелно, но и по двойки, в група. А когато се появиха въпроси и потребности и за третата част пластики, започнах да я формулирам и определям като идея да се създаде вътрешна пластика, за да не се появяват тези блокажи.
– Какво друго е важно?
– Важна част от курса е пиенето на вода. Когато се ражда човек, той излиза от вода. Но когато се роди, вече в тялото му има недостиг на вода. И тук се получава един странен парадокс, който съм проследил във времето. Ако не ти се пие през деня вода, това е показател, че не ти достига вода. Вторият интересен показател е, че ако пък много пиеш вода, но имаш усещане, че нещо те изгаря в гърлото, в устата, това е също знак, че не ти стига вода. Ако проблемите в здравето идват от гръбначния стълб, водата е от първостепенно значение. Това е признак, че няма достатъчно вода в тялото. Водата е като смазващ слой между ставите и когато няма достатъчно вода, започва едно триене, което амортизира ставите.
Една от най-сложните зони в човешкото тяло, върху която работим в курса, това е кръстът. И ако няма достатъчно вода там, в това звено се получава затворен кръг. Организмът започва да си взима вода от другите органи, за да набави в болезнената зона, но тези органи също започват да страдат от липсата на вода. Тогава се появява главоболието, мигрената. В тези случаи аз имам  практика, която е много ефективна.
Весела КЪНЧЕВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново