В Световния ден на диабета Царевец светва в синьо

Публикувано на ср, 11 Ное. 2015
344 четения

Велико Търново е избран за начало на кампанията “Ноември – месец на диабета”, съобщи д-р Диляна Вачкова, шеф на общинския отдел по здравеопазване. Тя обясни, че всяка година 14 ноември се отбелязва като Световен ден за борба с диабета, а датата е свързана с рождение ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарз Бест прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.
Организатор на инициативата е българската Асоциация “Диабет”, която за старта на кампанията избира Велико Търново, тъй като младо момиче от града с ранен диабет тази година представя България в младежки лагер в Холандия. Той е организиран от Европейската диабетна федерация. Девойката вече е доброволка и посвещава живота си за превенцията на това заболяване, обясни д-р Вачкова.
Във връзка със световния ден, общината и Асоциация “Диабет” организират безплатен скрининг на 13 ноември за изследване на кръвната захар на великотърновци. Той ще се проведе пред сградата на общината от 12,00 до 17,30 часа. Изследванията ще бъдат направени от медицински специалисти.
На следващия ден на обяд пред стълбището на МДТ “Константин Кисимов” ще бъде проведена информационна кампания. Ще бъде оформен скрининг кръг от 20 души – членове на диабетната асоциация и приятели, облечени в сини тениски с надпис “Живей активно с диабет”, лого на българската асоциация и световната федерация. Доброволците ще оформят син кръг, хванати за ръце. Ще бъдат раздадени и флаери с информация за диабета.
Инициативите за Световния ден за борба с диабета във Велико Търново ще завършат на 14 ноември вечерта, когато хълмът Царевец ще бъде осветен в синя светлина. Този цвят и кръгът са приети за лого на Световния диабетен ден като символи на живота, здравето и синьото небе, което обединява всички народи, обясни д-р Вачкова.
По справка на РЗОК, над 12 000 са болните от диабет във Великотърновска област, съобщи Магдалена Вачкова от здравната каса. Тревожна е тенденцията за появата на диабета на възрастните и при децата, при които възрастта се снижава постепенно.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново