В събота стартира есенният дял на кампанията “Движи се и победи”

Публикувано на пт, 29 сеп. 2023
311 четения

Тази събота – 30 септември, стартира есенният дял на кампанията “Движи се и победи”.
Инициативата за повишаване на двигателната активност се организира от Регионалната здравна инспекция, Община В. Търново, ТД “Трапезица – 1902” , Младежкия дом и преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.
Първият поход е до парк “Ксилифор”, като са планирани три точки, от които ще тръгнат участниците. Те са от село Шереметя по туристическия маршрут “Вали компютърс”, втората е от кв. “Асенов” и църквата “Св. четиридесет мъченици”, а третата локация е от автобусното обръщало до ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. За непознаващите маршрута са осигурени водачи, уточниха от туристическото дружество. Регистрацията на участниците в похода е от 10,00 до 14,00 ч. в парк “Ксилифор”, където по традиция ще се проведе спортно-туристически празник с много игри и забавления. Най-рано, в 08,30 ч., ще започне риболовът за деца, организиран от ЛРД “Сокол – 1884”. След това ще има дартс, туристически каяци, стрелба с лък, бадминтон, лъвски скок, теглене на въже, въжената градина и други игри. От Регионалната здравна инспекция ще измерват кръвното налягане на всички желаещи, предвидени са демонстрации с алкоочила и с пушещата кукла Сю.
“Кампанията стартира през 2001 г. в рамките на програма СИНДИ, а понастоящем е част от общинската програма “Здрави деца в здрави семейства”. От стартирането до сега са проведени 40 кампании с общо 19 662 участници, в това число и 453 семейства”, заяви Йорданка Илиева от Регионалната здравна инспекция.
Вторият етап от есенния дял на кампанията ще се проведе на 7 октомври с поход до Арбанаси, а третият е на 21 октомври с поход от Присово до Ксилифор. Маршрутите във втория и третия поход са използвани за първи път през 2005 г. Вторият маршрут е от кв. “Асенов” – Гарга баир – Люлката на любовта – местност Каменец – с. Арбанаси. Включва 140 стъпала, 4 къта за отдих, множество информационни табла и указателни табла. Маршрутът е облагороден със съдействието на местния бизнес.
“Пътеката от Присово тръгва от центъра на селото по бяло-жълта-бяла маркировка в посока на старото Килийно училище и църквата “Успение на Пресвета Богородица”. Достига се до Лъкарската чешма и други живописни райони. Това е най-дългият маршрут и е около 5 часа”, уточни Георги Димитров – секретар на ТД “Трапезица – 1902”.
В края на кампанията ще бъде изтеглен жребий за награждаване на участниците. Те ще са разделени в различни възрастови групи и категории, за което са предвидени награди. За тях могат да се борят само участниците, преминали поне два от трите туристически маршрута. Голямата награда за участник, преминал и трите маршрута, е ваучер на стойност 90 лв.
“Целта на всички тези инициативи е да създадем здравословни навици сред младите и по-възрастните хора, да ги научим да излизат сред природата и да се движат”, заяви д-р Евгения Недева, директор на РЗИ – Велико Търново.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново