В РЗИ поставят ковид ваксината Vaccine Valneva

Публикувано на чт, 3 Ное. 2022
181 четения

От тази седмица във временния имунизационен кабинет в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново се поставя ковид ваксината Vaccine Valneva. Тя е създадена по традиционна технология и съдържа инактивирани (убити) цели вирусни частици от оригиналния щам на Covid-19, които не могат да причинят заболяване. Ваксината се прилага за първична имунизация при лица на възраст от 18 до 50 години, като схемата на приложение е двудозова, с интервал между двете дози от 28 дни. Имунизации срещу класическия вариант на SARS-CоV-2 (първична ваксинация) се извършват с иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Моderna, както и с векторната ваксина на Янсен.
От РЗИ уточняват, че като бустерна доза ваксина срещу Covid-19 в страната се прилага единствено една от адаптираните иРНК ваксини – на Pfizer/BioNTech и Моderna.
Бустерна доза може да се прилага на всички лица на възраст на и над 12 г., които са заявили желание и имат завършен ваксинационен курс или са получили бустер с оригинална ваксина преди повече от 3 месеца.
Адаптираните иРНК ваксини Comirnaty Original/Omicron BA.1 и Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 се прилагат като бустерна доза само във временния кабинет в РЗИ. Другата адаптирана ваксина – Comirnaty Original/Omicron BA.4-5,се прилага като бустерна доза във всички временни имунизационни кабинети и в практиките на общопрактикуващите лекари.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново