В областта пламна салмонелоза

Публикувано на ср, 25 мар. 2015
1309 четения

Японка, болничен шеф, внуци на доктори и готвачка са сред заразените

Салмонелоза пламна в областта, болните са над 10, алармираха лекари. Пациентите са от различни общини, сред тях има и японска студентка, която е на обучение във В. Търново. Сред болните има готвачка от старчески дом, деца от градини в Г. Оряховица, Сухиндол, старата столица и др., научи “Янтра ДНЕС”. Заразени са дори внуци на лекари. Разболял се е и известен търновски професор, директор на столична болница. Докторът ял руска салата, произведена от фирма в нашия регион.
Според медици най-голямата загадка е откъде е тръгнала салмонелозата, защото има единични случаи на различни места в областта, но заболяването пламнало по едно и също време. В момента се правят прегледи и изследвания на засегнатите детски градини и обществени институции, но все още не е установен източникът на заразата.
Салмонелозата е остро инфекциозно заболяване на храносмилателния тракт, предизвикано от бактерията салмонела, което засяга предимно тънките черва. Появява се разстройство, висока температура, отпадналост. Обикновено салмонелите виреят през лятото в жегите, когато храните бързо се развалят. Най-застрашени от заразяване са децата и възрастните поради тяхната по-слаба имунна система. Салмонелите са устойчиви бактерии, трудно се лекуват и самото заболяване протича тежко.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново